Прочутото свинско бонфиле Уелингтън и подробна рецепта за него -

...
Прочутото свинско бонфиле Уелингтън и подробна рецепта за него -
Коментари Харесай

Свинско бонфиле Уелингтън

Прочутото свинско бонфиле Уелингтън и подробна рецепта за него - изпитайте кулинарните си умения

Необходими Продукти

● свинско бонфиле - към 1/2 кг
● печурки - 400 г гъби
● чесън - 1 скилида
● гъши дроб - 150 г, само че не е наложителен
● сол
● черен пипер - надробен
● мащерка
● дижонска горчица
● зехтин - Екстра Върджин
● прошуто - 10 филийки
● бутертесто - 1 бр. тъничък лист

ГАРНИТУРА


● картофи - 1.5 кг
● масло - 250 г
● прясно мляко - 50 мл горещо
● индийско орехче - сол

Начин на подготвяне

Филето се почиства от всевъзможни дребни тлъстини и жилки, в случай че има такива - с изострен нож. Подсушава се в домакинска хартия.

Поставя се върху огромна дървена дъска. Поръсва се със надробен черен пипер и сол. Втриват се подправките ръце.

Сгорещяват се към 4 с.л. зехтин екстра върджин в елементарен железен тиган без незалепващо покритие, с цел да може месото да направи кафеникаво покритие, добре да се запечата.

Поставя се в сгорещената лой и се запържва за по 2 най-много до 3 минути на страна. Запечатват се и крайчетата в профил за по 30 -40 секунди. Времето се мери по часовник. Изважда се и се намазва компактно чрез четка с горчица и се оставя настрани.

В кухненски робот/блендер се смилат гъбите, щипка-две сол и разпуканата скилида чесън на няколко пулса. Накрая се прибавят две-три щипки мащерка и още веднъж се завърта.

Изважда се и се трансферира в същия тиган от месото, в който има останал зехтин. Оставя се на сдържан котлон за към 6 -8 минути или до приемането на суха примес при от време на време безредие. Сваля се от котлона и се прибавя гъшия дроб и доста добре се разбърква до уеднаквяване на сместа. За малко се охлажда.

Върху свежо фолио се подреждат с малко застъпване филийките прошуто, към 9-10 бр. Подправят се със надробен черен пипер. Покриват се с гъбената паста, която се разпределя на всички места върху шунката. Поставя се парчето месо и се завива плътно на руло благодарение на фолиото.

Поставя се напречно още едно фолио и добре се опакова, с цел да държи плътно, като най-после се завива като бонбон. Така приготвеното пакетче се оставя във фризер за 40 минути. То няма да замръзне, само че ще стегне и ще се оформи хубаво солено руло.

След миналите минути се изважда, освобождава се от фолиото и се трансферира върху тъничък лист бутертесто. Завива се на стегната ролка, като се затварят хубаво страниците, с цел да няма пролуки. Завива се в самата хартия от бутер тестото, като най-после още веднъж се завива като бонбон.

Оставя се, само че този път единствено в ледник, за 20 минути. След миналите минути се изважда, надупчва се на няколко места с съчка за зъби, без да се стига до месото, по този начин няма да се образува конденз и ще се освобождава парата по време на печенето.

Намазва се с жълтък чрез четка и се рисува от горната страна присъщата линия, която е при Филе Уелингтън с остро ножче, по средата една прави линия и в профил линии леко в овал, също по този начин от изрезките на тестото се оформят по желание фигури, като при мен са няколко звезди и дрънкулка на гъба. Заедно с хартията, която може в профил да се изреже, да е по-малка, се слага в тавичка за печене.

Пече се на 200 градуса до 30 минути, като последните 10 минути се пече на 180 градуса.

Изважда се готовото руло Уелингтън, охлажда се за малко и се нарязва на необятни филии.

Най-срещаната гарнитура е от картофено пюре.

Картофите се обелват и нарязват на приблизително огромни кубчета. Заливат се с задоволително вода и щипка-две сол и се оставят на котлон до цялостното им омекване. Изваждат се с решетъчна лъжица и се трансферират в купата на миксера, употребявам огромен стационарен миксер.

С телената бъркалка, която е за разтрошаване на белтъци, ги разрушавам на висока скорост за към 5-7 минути и те ще се трансфорат в пухкава картофена маса. По време на разбиването се прибавя и маслото, нарязано на огромни кубчета.

След като се е поело напълно, се налива малко горещо прясно мляко. Млякото се прибавя спестовно, с цел да не се трансформира в прекомерно кашесто пюре.

Добре е да може да се загребва със сладоледена лъжица и да се оформят хубави картофени топки. Накрая се прибавя и 1/4 ч.л. смляно индийско орехче.

При сервиране се поръсва с малко наситнен магданоз.

................

Предлагам лесна и бърза рецепта за свинско бонфиле Уелингтън, която е доста подобаваща и ефектна за идващите коледно-новогодишни празници. Класика е да се подготвя с телешко бонфиле, само че у нас е мъчно да се откри такова, което да дава отговор на упованията, да не е изсъхнало, да е свежо, сочно и с съвършен мирис. Мисия съвсем невъзможна, по тази причина си позволявам да подготвя Уелингтън със свинско бонфиле. Тези от Вас, които държат на класиката, дано да не се сърдят.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР