Прочутото френско висше училище, което подготвя висши чиновници, политици и

...
Прочутото френско висше училище, което подготвя висши чиновници, политици и
Коментари Харесай

Училището на висшите френски чиновници и политици се закрива

Прочутото френско висше учебно заведение, което приготвя висши служители, политици и дипломати - Националното учебно заведение по администрация, ще бъде сменено с нова институция, показана като по-отворена към многообразието и по-малко елитарна. Тя ще се назовава Институт за публични услуги, съобщи Франс прес.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който е учил в НАУ, както и още трима от шестте последни френски президенти, разгласи неговото унищожаване и появяването на новата просветителна институция. Това бе едно от обещанията за промени, които Макрон направи, след протеста на придвижването на " жълтите жилетки " през 2019 година Реформата Макрон разгласи по видеоконферентна връзка пред 600 висши служители. Той сподели, че в новото образователно заведение ще бъдат интегрирани и 13 учебни заведения за обществена администрация.

Десетки министри, шефове на компании и представители на 134 страни са минали през влиятелното Национално учебно заведение за администрация, основано през 1945 година от военачалник Де Гол след края на Втората международна война. Целта му беше промяна на административната система, част от която сътрудничи на нацистка Германия. Целта беше и новото учебно заведение да даде на страната висши служители, предани на страната.

Училището беше със седалище в Страсбург от 1991 година В него се влизаше с един изпит, учеше се гратис, а студентите получаваха хонорари. Но 70 % от учениците имаха татко, който упражнява висша административна функционалност, се споделяше през 2015 година в изследване на Центъра за политически проучвания.

Накрая към образователното заведение бяха отправени рецензии, че то създава елити, които са изгубили контакта с действителността, в която живеят елементарните хора. Срещу тези елити стачкуваха " жълтите жилетки ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР