Прочутият бирен фестивал в Мюнхен - Октоберфест, се завръща след

...
Прочутият бирен фестивал в Мюнхен - Октоберфест, се завръща след
Коментари Харесай

Октоберфест се завръща с инфлационни цени

Прочутият бирен фестивал в Мюнхен - Октоберфест, се завръща след двегодишно спиране поради пандемията , само че откриващото се в събота дълго чакано събитие ще премине под тежката сянка на инфлацията , съобщи Асошиейтед прес.

По традицията фестивалът ще бъде открит тъкмо по обед от кмета на Мюнхен, който ще отвори първото буре с бира с думите O'zapft is или " Отворено е " на баварски акцент.

Според формалната страница на фестивала литър бира ще коства сред 12,60 и 13,80 евро , което е с 15 на 100 повече от 2019 година, когато събитието се организира за финален път.

За немските пивовари покачващите се разноски са доста по-широки от цената на една халба, предопределена за дървени пейки на фестивала. Те се сблъскват с по-високи цени по цялата индустриална верига, от първични материали като ечемик и хмел до капачки и бутилки.

Пивоварите употребяват газ, чиято цена хвръкна до небето след съветската инвазия в Украйна и последвалото ограничение на съветските доставки. Ечемикът се повиши двукратно до към 600 евро за звук, бутилките нарастнаха с над 80 на 100, капачките - с до 60 на 100, а даже с лепилото за етикетите има проблем.

" Германската пивоварна промишленост не е виждала в никакъв случай такива цена ", споделя Улрих Бине, представител на пивоварна " Фелтинс " (Veltins), чиято продукция се продава на Октоберфест.

Въпреки всичките проблеми посетителите на фестивала ще бъдат обслужвани от 487 пивоварни, заведения за хранене, рибни и месни щандове, винари и други Бирените тенти ще бъдат отворени от 9 сутринта до 10:30 вечерта, а последните поръчки ще бъдат взимани в 9:30 вечерта.

Преди пандемията към 6 милиона души минаваха през Октоберфест. Организаторите се надяват тазгодишният фестивал най-малко да се приближи до тези числа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР