Прочутата целувка между генералния секретар на КПСС и лидер на

...
Прочутата целувка между генералния секретар на КПСС и лидер на
Коментари Харесай

Брежнев и Хонекер се целуват в София

Прочутата целувка сред генералния секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз и водач на Съюз на съветските социалистически републики Леонид Брежнев и ръководителя на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) и на Германска демократична република Ерик Хонекер може да бъде забелязана на истинска снимка в София. Изложба със забележителни фотоси на майсторката на обектива Барбара Клем е показана в границите на експозицията „ Светлина и мрачевина “, която се откри на 20 септември Софийската градска художествена изложба. 

Фотографията на Брежнев и Хонекер е направена в Източен Берлин през 1979 година, когато се отбелязва 30-годишнината на Германска демократична република. Клем се подрежда измежду най-изявените хроникьорки на модерна Германия, а фотографиите й постоянно са определяни като исторически.

Любителите на графичното изкуство ще могат да се насладят на над 120 черно-бели фотографии в региона на политиката, културата и стопанската система, основани преди и след обединяването на Източна и Западна Германия.



Освен братската целувка сред водачите на Съюз на съветските социалистически републики и Германска демократична република, също са запечатани моменти от пребиваването във властта и на модерни немски политици като Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, едни от най-известните персони от света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Йозеф Бойс, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд и доста други.

Особено впечатляващи са фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди и след обединяването. Снимките от рухването на Берлинската стена са трагична кулминационна точка на този роман. Хронологията стартира с по-ранните фотоси на Клем, а последствията от това събитие тя не стопира да следи от близко до през днешния ден.



По време на дългогодишната си работа в националния ежедневник „ Франкфуртер алгемайне цайтунг “ – първо на свободна процедура като фотожурналист, а след това като един от най-ценените фотографи на изданието, Клем снима за ресори изкуство, просвета и политика.

В изложбата в градската изложба са подредени фотографии освен от политиката, културата и стопанската система, само че също и фотоси, които улавят спорни или всекидневни обстановки от обществената реалност, фрагменти от демонстрации и митинги, свидетелства за живота на имигрантите, културни събития, всеобщи прояви и градски пространства.

Барбара Клем всякога като че ли съумява да сътвори портрети на хора в скъпи моменти на непрестореност.



Обхващащи 40 години, творбите на 84-годишната през днешния ден Барбара Клем свидетелстват за историческите събития и сегашното на една страна, разграничена в продължение на десетилетия. Много от нейните фотографии са се трансформирали в „ икони на актуалната история “, оставяйки отпечатък в културната памет на няколко генерации.

Авторката основава фотографско изкуство, което съчетава документалното и художественото по метод, който рядко се среща в немската журналистическа процедура. Барбара Клем прибавя своя лична позиция към привидната обективност на документалния род, следвайки художествените правила на комбинация в изображенията си.



Барбара Клем е родена на 27 декември 1939 година в Мюнстер, Вестфалия. Детството й е минало в Карлсруе, където от 1955 до 1958 година се образова в портретно студио. Следващата година стартира работа във Frankfurter Allgemeine Zeitung, като в началото прави печатни плаки за фотолабораторията и е фотожурналист на свободна процедура.



Над 3 десетилетия – от 1970 до 2004-та е фотограф в публицистичната гилдия за изкуство, просвета и политика на изданието. През 1989 година печели премията „ Д-р Ерих Саломон “. От 1992 година е член на Академията на изкуствата в Берлин и Бранденбург в секция „ Филмово и медийно изкуство “, а от 2000 година е почетен професор по снимка в Университета за приложни изкуства в Дармщат.

Понастоящем Барбара Клем живее във Франкфурт на Майн.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР