Прочетете жестокото, но много откровено писмо на една майка, от

...
Прочетете жестокото, но много откровено писмо на една майка, от
Коментари Харесай

Откровено писмо на една българска майка към дъщеря си: Здравей, дъще, след 3 години, аз мога да те изгоня от дома

Прочетете жестокото, само че доста искрено писмо на една майка, от което ще ви полазят тръпки! Здравей, дъще!
1. След 3 години, аз мога да те изгоня от вкъщи. Това звучи ужасно, нали? Но все пак, на 18 ти ще имаш 2 благоприятни условия: да постъпиш в университет и аз да те устоявам както мога до завършването ти или до момента в който си намериш работа. Или да се откажеш от университета (и аз в никакъв случай няма да те съдя за това) и да започнеш да работиш. Ще обезпечаваш своите потребности сама. Аз няма да устоявам неучащо момиче на 18+ години, тъй като мисля, че това е неверно. Имаш 3 години, с цел да направиш своя избор… Да, а ние към този момент сме обмислили преустройството на жилището. В твоята стая ще бъде нашата спалня.
2. Ти си прелестна. Ти си красива. Ти си доста интелигентна. Ти си доста по-добра от мен. Ти си забележителна. Познавам те в продължение на 15 години и виждам, че ти си доста по-добра, в сравнение с бих могъл да си те показва и в най-смелите си фантазии. Ако някой това не го схваща, то си е негов проблем. Е, малко и татко ти, само че той елементарно ще се приземи, за това аз не се тормозя.

3. Аз не съм образец за теб. Ти си изцяло друга, независима персона, тъй че не е нужно да обичаш това, което обичам аз, имаш цялостното право да стъпчеш моите цели и да не се съобразяваш с моите полезности. Само че отговорността за избора си, ще носиш също сама.
4. Ти си свободна. Не чакам нищо от теб. Можеш да станеш чистачка, маникюристка, стругарка, стопанка, бизнес-анализатор, офис-мениджър или касиер. Аз не мисля, че е допустимо да се въвличам в избора ти на живот. Но не забравяй да прочетеш още веднъж първата точка от това писмо.
5. Не ми дължиш нищо. Аз те отгледах не да си ми длъжна. Не чакам и чаша вода, не чакам да ми осигуриш комфортна напреднала възраст, не желая от теб премия. Имаш право да избереш това, което за теб е значимо и скъпо. Или да оставиш всичко на самотек. Това е твоят живот и твоят избор.
6. Ти имаш дом. Каквото и да се случи в живота ти, аз ще съм до теб, в случай че имаш потребност от това. Аз ще те поддържам и ще пострадвам с теб, аз ще ти съчувствам и ще се опитам да ти оказа помощ, в случай че ме помолиш. Но аз няма да се въвличам без причина.

7. Аз си имам личен живот. Не съм длъжна да ти оказвам помощ по сигнал, да запращам своите неща, да жертвам комфорта си поради теб. Аз мога да го направя, само че не съм длъжна.
8. Ти имаш личен живот. За кого ще се омъжиш, ще родиш ли деца, ще станеш ли лесбийка, ще постъпиш ли в армията – ти постоянно ще решаваш сама. Моите възгледи, политическа принадлежност, витални убеждения не би трябвало по никакъв метод да ти въздействат. Можеш да постъпваш по този начин, както ти повеляват сърцето, съвестта и персоналния интерес. От това няма да ме загубиш, няма да престанеш да бъдеш моя щерка, няма да се превърнеш в личност нон грата.
9. Никой няма желание да ти навреди. Не е елементарно да се разбере, само че истината е: всеки мисли единствено за себе си. Да. И аз също. Всеки човек при някакви условия, се държи по този начин, както счита за вярно. Никой (психично здрав) не утежнява живота си умишлено. Той (или тя) работи по този начин както (от тяхна гледна точка) ще бъде най-добре за тях. Нищо повече. Просто вашите показа за света не са едни и същи.

10. Светът е неправдив. Няма обезпечен метод за реализиране на триумф и обезпечен метод да се избегне неуспех. Ти не контролираш този свят. Може да правиш всичко вярно и отново да се прецакаш. Може да нарушиш всичко на света и да се окаже, че си победител. Единственото нещо, за което би трябвало да се притесняваш – това е честността. Не се самозалъгвай. Научи се да се разбираш. Осъзнай своите същинските потребности и усеща. И мисли за това по какъв начин ще ти бъде по-добре.
11. Твоето “добро ” съвсем постоянно ще значи “лошо ” за някой различен. Ти ще заемеш мястото на някой различен в университета или на касата в магазина, в който ще отидеш да работиш. Ти ще се срещнеш с любовта на живота на някой различен или ще седнеш на нечие обичано място в театъра. Не се притеснявай. Твоето “лошо ” пък постоянно ще значи “добро ” за някой различен, тъй че сте квит.
12. На 100% може да се довериш единствено на себе си. Да, не би могла даже и на мен, аз не мога да проникна в главата ти. Ти сигурно недоизказваш или криеш някои неща. Знам, аз също го върша. Аз също имам майка. Само ти сама знаеш всичко за себе си. Само ти знаеш на какво си способна.

13. Не бягай от отговорност. За живота си след 18-годишна възраст, отговаряш единствено ти. И никакви “Тя е кучка ”, “Той е козел ” нямат нищо общо. Раждай деца, в случай че можеш да ги отгледаш сама. Заеми се с план, в случай че можеш да го завършиш без помощта на сътрудниците си. Емигрирай, в случай че можеш да се справяш сама в непозната страна. Сама. Ако ти провърви и се появят помощници, родственици, другари – ще ти бъде по-лесно. Но те не са ти дължни. Не разчитай на тях.
14. Пресмятай. Всяко деяние има последствия. Може би няма да успееш да предвидиш всичко. Но се пробвай да пресметнеш максимума. Колкото по-добре си представиш разновидностите – толкоз по-разумно ще е държанието ти.
15. Не ме слушай. Аз написах 14 точки в това писмо, които според мен, ще създадат живота ти по-добър от моя. Но ти – не си аз (а за това, апропо, имаше обособена точка). Не сравнявай. Не се равнявай. Върви и живей. Аз те родих не с цел да бъдеш моята щерка. Исках да дам на света свободен човек, който ще живее собствен личен живот. Върви и го живей.
15а. Само по-късно не се оплаквай.
15б. И не изключвай телефона си. Притеснявам се.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР