Пробутват забранени стоки на пазари с нисък контрол. Заливат ни

...
Пробутват забранени стоки на пазари с нисък контрол. Заливат ни
Коментари Харесай

Бум на алкохола менте в магазини и ресторанти

Пробутват неразрешени артикули на пазари с невисок надзор. Заливат ни и с рискова козметика и медикаменти. Инфлацията докарва фалшификатите

Има взрив на подправения алкохол по магазини и заведения за хранене поради растежа на цените и рецесията, подбудена от войната в Украйна. Това съобщи изпълнителният шеф на Асоциация „ Активни консуматори “ Богомил Николов, представен от.

Все повече са жалбите и от рискова козметика и медикаменти, които се пласират на българския пазар, съобщи той.

По думите му скокът на цените трансформира пазара, и то в отрицателна посока. “Единият риск, който поражда, е утежняване на качеството на продуктите, с които сме привикнали. Другият риск е от понижаване на грамажите. Свикнали сме със солети 200 грама, само че от един миг нататък се оферират 180 грама. Третият риск, който е във фокуса на нашето внимание като асоциация – това е склонността да се оферират заместители, ментета, подправени продукти”, заключи Богомил Николов.

Отровите

Най-често тези закани са в интернет търговията. Сега обаче излиза на дневен ред, изключително и в навечерието на летния сезон – подправеният алкохол. Случаят с натровени и умряли в Якоруда, пили от продукцията на Тайфи, към момента не е избледнял. Според „ Активни консуматори “ нормалният риск е по хотелите, които го оферират в пакета за отмора ол инклузив. Сервират в неограничени количества българска пиячка, която постоянно се създава в гаражи, като се бърка алкохол и есенции. Миналата година имаше случай с уиски „ Джони уокър “ за 7 лв. бутилката. Фалшифицират се всевъзможни марки и питиета, единствената разлика е в есенцията.

При подправените медикаменти е още по-страшно, тъй като са доста сложни за различаване. Трябва да сме деликатни, най-много когато ги търсим по интернет, поучават от асоциацията. “В постоянните аптеки доста мъчно, да не кажа съвсем невероятно, е да пробие фалшификат на лекарство. В интернет е доста елементарно да попаднем на такова нещо”, предизвести Николов.

Случаи

При козметиката също може да има най-различни опасности за здравето от химикали и субстанции, които се употребяват в тези артикули. Затова хората би трябвало да са доста деликатни при изкушаващо ниски цени. Преди година стара жена получи алергичен потрес и обрив при прилагане на известна марка крем против изгаряне. Доставчик внесъл изостанали количества от продукта от Гърция и със заменен етикет с нов период на валидност ги предложил в български магазини, описа тогава пострадалата.

Уреди

Друга група артикули, които са извънредно рискови – това са електрическите уреди и артикули, сподели Богомил Николов.

„ В България през последните 6 месеца имаше два случая с електрически одеяла. При единия се възпламени цялостен апартамент в Русе. При другия вредите от горящото одеяло бяха малко по-малки. Но човек може да се убие с подобен повреден апарат “, предизвести шефът на потребителската организация.

Опасни са и менте батериите. Ако си купим неоригинална литиева батерия на двойно по-ниска цена, тя може безусловно да гръмне. Такива случаи също има доста по света. Затова би трябвало да сме доста внимателни. Всякакви електроуреди, които са на нереално ниска цена, може да са рискови. Най-вероятно са подправени, посъветва още той.

“Европейската система за известяван за рискови артикули има хиляди, хиляди артикули. Обаче когато един артикул бъде разгласен за рисков, да кажем от контролния орган във Франция, той издава заповед за възбрана. Големият риск е, че има остатъчни количества някъде по хранилища, по магазини, по всички страни, и търговците нормално търсят реализация на друго място”, сигнализира Николов.

Съвети от Активни консуматори: Нереално ниската цена - знак за заплаха

Хората би трябвало да изострят вниманието си първо, в случай че цената е нереално ниска. Второ от вида търговец - уеб сайтове от Китай и от други краища на света могат да ни вкарат в огромни неприятности. Предлагат се фалшификати на известни марки или съчетаем сурогат.

Примерно батерията не имитира марката на истинската, само че е съвместима с нашето устройство, за което ще я употребяваме. Но тя е безусловно некачествена и може да ни възпламени, описаха от „ Активни консуматори “. Има още признаци, които предизвестяват за заплаха.

Примерно търговците на подправени артикули употребяват доста по-агресивен маркетинг. Те ни търсят с нападателни акции в обществени мрежи. Вместо ние да ги потърсим, те ни намират и ни демонстрират огромно прелъщение. Или ни припират със период. Казват, че това коства на ниска цена, само че единствено за няколко дни. По този метод човек няма време да мисли и съпостави.

Митниците ги ловят на минута

Митниците ловят ментета безусловно през броени минути всеки ден. Само преди няколко дни бяха хванати над 1300 литра етилов алкохол без документи във Варна. Алкохолът с аромат на ракия бил открит в частен парцел в региона на Долни чифлик, където е съхраняван в 11 пластмасови бидона с огромен размер и цялостни в друга степен.

В рамките на инспекцията ползвателите на парцела не са могли да дават изискуемите документи.

Дрехи менте, които имитират известни марки като Адида, Версаче, Келвин Клайн и така нататък, също бяха изловени преди дни на Дунав мост 2. Общата численост на неистинските артикули е 18 935. Сред тях са били облекла, чанти и маратонки. Те били скрити във влекач, който по документи пътувал от Турция за Нидерландия.

720 бутилки алкохол от известни марки с годен български акцизен бандерол също беше заловен на митницата в Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР