Проблемите с щитовидната жлеза са масови в днешно време. Често

...
Проблемите с щитовидната жлеза са масови в днешно време. Често
Коментари Харесай

Д-р Ангелина Недялкова: Тиреоидитът на Хашимото често вдига холестерола

Проблемите с щитовидната жлеза са всеобщи в днешно време. Често пациентите се пробват да управляват положението си посредством хранене, само че се объркват от другите препоръки в тази област. По тематиката беседваме с доктор Ангелина Недялкова.

- Д-р Недялкова, какви са аргументите за автоимунните болести?

- Факторите за появяването на автоимунните болести са сложни. Включват генетична предразположеност и епигенетика. Много повече въздействие оказват факторите на околната среда и методът ни на живот, изключително неналичието на всякаква физическа интензивност и свързаната с това пандемия от обездвижване и затлъстяване.

Същевременно животът ни както в персонален, по този начин и в професионален проект е изложен на стрес. Синдромът на раздразненото черво също е един от факторите за пораждане на автоимунни болести. 

Напоследък излязоха много научни изследвания, че прекомерният банкет на йод в някои страни също довежда до нараснал автоимунитет. Йодирането на солта бе въведено през 50-те години на ХХ век като значима профилактика на необятно публикуваните до тогава гуша и кретенизъм. Но с изключение на йодираната сол и доста храни в днешно време съдържат йод. 

Специално за появяването на тиреоидита на Хашимото са правени изследвания за ролята на зараза с Епщайн-Бар вирус, както и за други вирусни болести. Събра се също задоволително материал, че след прекаран коронавирус може да се отключи автоимунен тиреоидит. 

Ясно е също, че който е живял с дефицити на потребни субстанции, защото се е хранил с джънк фуд от ранна детска възраст и е имал свръхкалориен банкет, е стигнал до хронично нискостепенно инфектиране в тялото. А този вид инфектиране е причина за всевъзможен тип автоимунни болести.

- Какви са главните признаци за хашимото?

- Понякога признаците са неспецифични и пациентите минават през разнообразни експерти, до момента в който се открие повода. Понякога се пропуща тиреоидитът на Хашимото, тъй като не се прави целият панел проучвания на щитовидна жлеза. Обикновено за профилактика се пуска ТSH – тиростимулиращият хормон. Много рядко се търсят антитела или се прави ехография.  

Симптомите може да разделим на два вида. Едните са от страна на имунната система, а другите - на щитовидната жлеза, която при хашимото е по-често с понижена функционалност. Но функционалността може да бъде и естествена или да има хиперфункция. Последната е доста по-рядка освен това заболяване. 

Симптомите от страна на имунната система са изнемощялост, отмалялост, главоболие, дискомфорт в стомашно-чревния тракт. Те са по-неспецифични. При доста повишени автотела може да се усеща стягане в региона на шията като буца, топка, тежест. Такова стягане може да се получи и при свръхнапрежение и по-стресова обстановка. Но в случай че се усеща непрекъснато, би трябвало да се изработка ехография на щитовидната жлеза. 

Хипофункцията на щитовидната жлеза също може да протече леко с хронична отмалялост, отоци заран при пробуждане, косопад, нервност. Един от първите признаци при дамите може да бъде появяването на неточен или мъчителен менструален цикъл, или тежък предменструален синдром. Затова при такива проблеми би трябвало да се направи обзор за патология на щитовидната жлеза. 

Често внезапно се усилва тежестта без забележима причина. Това сигурно не е обикновено и би трябвало да се потърси здравната причина.

Понякога може да има много тежки признаци на хашимото – зной, сърцетуптене, паник-атаки, безпокойствие. Обикновено хора с безпокойствие и паник-атаки са пращани на психиатър и карат 2 – 3 години на антидепресанти, до момента в който най-после се открие хашимото. В кабинета ми идват доста такива пациенти в декомпенсирано положение на жлезата. 

Ако към този момент сме регулирали хормоните и признаците не престават, сигурно би трябвало да се намеси и психотерапевт. Когато индивидът има забранен психически спор, неотработена контузия, е нужна и психотерапевтична работа. В противоположен случай към този момент лекувани пациенти с хашимото се утежняват след три месеца без никаква друга причина. Трябва да се работи на всички равнища. 

- Какво съставлява актуалното лекуване на тиреоидита на Хашимото?

- Когато има хипо- или хиперфункция, се постанова медикаментозна терапия с хормон. Понякога пациентите се опасяват от концепцията, че би трябвало да пият хормони през целия си живот, и отсрочват стартирането на хормоналната терапия.

Има форми на хашимото, при които жлезата доста бързо се разрушава и губи способността си да създава хормони.

А те са жизненоважни, с цел да може организмът да действа обикновено. Дефицитът на хормони може да докара до тежки, даже животозастрашаващи положения. Например, в случай че пациент с унищожена щитовидна жлеза от автоимунния развой не приема хормонзаместваща терапия, може да стигне до коматозно положение и да постъпи в болница по неотложност. 

Наднорменото тегло прави потребността от по-висока доза хормон. В случаите, когато хипофункцията е лека и хормоните Т3 и Т4 са в естествени стойности, а ТSH варира сред 4 и 6 единици, не е нужно да се дават хормони. Ендокринолозите в някои страни не дават лекарства и при показания на този хормон до 10 единици. С това ненапълно съм съгласна, само че не и когато пациентът има признаци.

На първо място, би трябвало да се има поради клиничната картина. Един човек може да се усеща доста зле и да не действа обикновено в всекидневието даже при не доста високи стойности на ТSH, за разлика от различен човек с ТSH 8 единици, който няма никаква клинична изява и живее качествено. 

Важно е да се знае дали има смяна в кръвната захар, инсулина, холестерола, дали има дефицити на потребни субстанции, съпътстващи хашимото 

Ако една жена тежи 56 кг и има LDL-холестерол 8, само че в същото време е с хашимото и хипофункция, несъмнено, че високият холестерол не е от две яйца на закуска, а от хипофункцията.

Доказана е директната връзка на равнищата на щитовидните хормони с равнището на LDL-холестерола. В дълготраен проект няма смисъл да лекуваме холестерола или да ограничаваме мазнините в диетата на пациентката, а би трябвало да насочим напъните си към компенсирането на главния проблем – хипофункцията на жлезата. 

При младежи, в случай че жлезата още не е повредена и стойностите на хормоните разрешават, може да се опита да се реши казусът с смяна в метода на живот. 

- Каква тъкмо смяна в метода на живот прави работа?

- Например в храненето. Натрупаха се данни, че глутенът и млечните артикули са несъответствуващи при автоимунни болести и би трябвало да се ограничи приемът на тези храни.

Проблемът не е в самия глутен, а в ръжта, пшеницата, ечемика, тъй като съдържащите се в тях моно-, ди- и олигозахариди, са биологично-активни, водят до раздуване на червата, задържане на вода в тях и са в основата на възникването на синдрома на пропускливите вътрешности. По този метод се усилва вероятността за пораждане на автоимунно заболяване. 

При доста пациенти с автоимунни болести има хранителен интолеранс към глутен, който може да се откри. Тестът за интолеранс към глутен дълго време беше отричан като проучване – смяташе се, че няма диагностична стойност.

Но се натрупаха доказателства за присъединяване на този хранителен интолеранс в автоимунния развой. Имунолозите към този момент са безапелационни, че един от видовете фарингит има директна връзка с антителата към глутен. 

Така че не коства нищо на пациентите да изключат или лимитират глутен и млечни, от което ще видят доста понижаване на признаците. Но, в случай че сме решили просто да шикалкавим, като сменяем глутена с камара модифицирани храни с етикет „ без глутен “, „ био “ и какво ли още не, това няма да докара до качествено възстановяване на здравословното положение.

Защото нищо не променяме. Ако сменяем глутена с качествена, пълноценна храна и въглехидрати, които нямат същия резултат върху стомашно-чревния тракт, това би подобрило доста положението. 

Този вид елиминационни диети не трябва да се вършат неразумно, дълготрайно време, тъй като може да доведат до доста дефицити. Моят съвет е, преди да започнете каквато и да било диета, да прецените до какви опасности би могла да докара, дали те са оправдани, дали са доста, малко или няма такива.

Едно е да изключите рафинираната захар от метода си на хранене, а друго да решите да не ядете въобще две седмици. Когато има сериозен риск за здравето, изключително при фрапантни диети и операции, като по този начин известните сега клизми, би трябвало да подходим с разсъдък. 

- Обяснете по кое време се постанова лекуване на хашимото с разнообразни хормони, с комбинирането им?

- Стандартната терапия е с хормона левотироксин, който на процедура е Т4. Но когато тиреоидитът на Хашимото е много напреднал и жлезата е тотално повредена, пациентите имат потребност с изключение на от Т4 и от Т3.

По някаква причина в България не се внася Т3, само че пък може да се откри във всички прилежащи страни. И Т3, и Т4 имат разнообразни форми, да вземем за пример сиропи, дози за еднократна приложимост, таблетки, дори течен Т4, който може да се пие след хранене.

Със общоприетата таблетка пациентът би трябвало да изчака най-малко 1 – 2 часа, преди да закуси или да пие кафе и чай. Само по този начин медикаментът е оптимално ефикасен. 

Проучване потвърди, че потребностите от Т3 са доста дребни – от порядъка на няколко микрограма, само че те не би трябвало да липсват. Понякога пациенти имат всички признаци на хипофункция, макар че са на висока доза Т4, и не престават да имат високи стойности на ТSH, макар че свободният Т4 им е към горна граница. 

Проблемът в действителност е недостиг на Т3 и потребност да го одобряват. Това към момента не е всеобща процедура в ендокринната общественост, само че от прибавянето на Т3 при някои пациенти се получава огромно усъвършенстване. 

- Препоръчвате ли препарати със сушени скотски жлези?

- Те са доста известни, само че са хранителни добавки, а не хормонална терапия. При тиреоидит на Хашимото бих се въздържала от банкет на сушени жлези, тъй като това може да тласне автоимунния развой. При тези препарати дозирането е доста неопределено. Когато приемаш една капсула, изобщо не е ясно в нея какъв брой Т3 и Т4 се съдържа.

Използването на синтетични хормони е доста по-безопасно, следено и дозата се контролира по-добре. Само при пациенти с хипофункция на щитовидната жлеза заради различен проблем или в резултат на възрастови промени в тялото такава хранителна добавка би могла да усъвършенства качеството на живот. 

Прави се също лекуване на автоимунни болести с нискодозирани препарати, които се предписват главно от имунолозите. Но, до момента в който не излязат публични рекомендации за такова лекуване, с потвърдени резултати, това не може да навлезе всеобщо в клиничната процедура. 

- Защо някои от пациентите са обезпокоени да пият синтетичен хормон цялостен живот?

- Съществува някаква стигма към приема на хормон за цялостен живот. Притеснява ги, че стават подвластни от едно хапче, че не могат да живеят без него. Много е тъничък психологическият миг да се одобри, че всяка заран със ставането пациентът би трябвало да си изпива хормона. 

Освен това битуват легенди, че в случай че стартират един път с хормонзаместителна терапия, в никакъв случай не може да я спре, че жлезата става мързелива и се утежнява още повече. Истината е, че в случай че има потребност от хормон и започнете да го приемате, жлезата ще бъде облекчена.

Доста изследвания демонстрират, че при изразена хипофункция антителата са мощно увеличени, а включването на хормон води до намаляването на антителата, не до мързелива жлеза. Има ли потребност, по-добре тиреоидитът на Хашимото да се лекува навреме, преди да се стигне до провали на всички органи и системи.

Това се отнася за цялата ендокринна патология. Понякога минават 20 години, с цел да видим усложненията от едно нелекувано хашимото, като високо кръвно налягане, тежка дислипидемия, доста увеличение на тежестта, поява на полипи, миоми, фиброаденоми.

- Какви други храни, с изключение на глутена и млечните, се предлага да се изключат или лимитират при хашимото?

- Яйцата също би трябвало да се лимитират, тъй като яйчният белтък е много мощен алерген, а и доста хора имат интолеранс към яйца. Някои хора са привикнали да ядат яйца всеки ден, да вземем за пример на закуска. Яйцата, кравето мляко и продуктите от краве мляко, глутенът – това са трите най-чести вида храни, към които имунната система има интолеранс. Но това е доста самостоятелно. 

Сега доста се приказва, че би трябвало да се заобикалят кръстоцветните (зеле, броколи, брюкселско зеле), тъй като потискат щитовидните хормони. Човек с наднормено тегло и хашимото би трябвало да изяде тонове кръстоцветни зеленчуци, с цел да си докара щитовидната жлеза до хипофункция.

Да, има изследване от физиолог, проследявал зайци, хранени единствено със зеле, и открил, че те имат хипофункция на щитовидната жлеза. Само че никой естествен човек не яде единствено зеле. 4 или 5 порции зеле на седмица може умерено да се включат като част от един уравновесен, здравословен метод на хранене. 

Има много проучвания, че соята не е подобаваща за пациенти с хашимото

Разбира се, в случай че се случи да отидат случайно на суши с другари и една вечер човек хапне нещо, полято със соев сос или съдържащо соя, това няма да докара до проблем с щитовидната жлеза. Проблем е, че редица хора на веганска диета употребяват доста тофу и други соеви артикули, както и такива, които ги обичат, одобряват огромни количества. Тогава тази храна става проблем. 

Фитоестрогените непосредствено потискат щитовидната жлеза, само че са публикувани като част от билки и хранителни добавки. Съдържат се в лененото семе, което неизвестно за какво се предлага да се яде в огромни количества. Сусамът също е мощен фитоестроген.

Някои хора може да имат удобни резултати от ленено и сусамено семе, само че може да окажат и неподходящ резултат върху функционалността на щитовидната жлеза. Същото се отнася и за хормоналните препарати, които съдържат естроген. Но за това има предизвестие в листовката на тези препарати. 

- Какви храни са потребни за тези пациенти?

- Препоръчвам задоволителни източници на протеини. Още по-важно е да одобряваме задоволително комплицирани въглехидрати (нерафинирани захари). Ако спрем въглехидратите, тялото към този момент не може да създава съответно количество щитовидни хормони. Защото за тази цел има потребност от глюкоза, а не от кетони.

Това е повода хора, които се хранят по автоимунния протокол, който е доста рестриктивен, да си влошат хипофункцията. При автоимунния протокол са изключени огромни групи въглехидрати и организмът минава в положение на кетоза, което може да е добре за имунната система, само че работи зле на щитовидната жлеза. 

Затова предлагам уравновесен хранителен проект, който включва и протеини, и въглехидрати, и мазнини. Към храненето винаги се подхожда строго самостоятелно

Може да се прави елиминационна диета единствено за 1 – 2 месеца, с цел да се види по какъв начин ще повлияе. 

Сега е доста известна диетата, при която се изключват олиго-, моно- и дизахаридите, което значи без кръстоцветни, лук, чесън, млечни (с изключение на зрели сирена и артикули от козе мляко), без огромна част от плодовете с костилки. Когато пристигна пациент с проблем в стомаха и червата, им предлагам този вид диета, тъй като доста бързо се повлияват стомашно-чревните проблеми.

Но това не е диета за цялостен живот, а се съблюдава единствено до момента в който се успокоят червата и се възвърне микробиотата. После се прави последователно зареждане с изключените храни, другояче може да се стигне до дефицити. При пациенти със синдром на раздразненото черво тази диета е съпоставима по резултат с медикаментозната терапия (85%). 

- Какви хранителни добавки е добре да се одобряват при хашимото?

- Често споделят „ пийте селен, с цел да спрете автоимунния развой “. Но от всички пациенти, които съм изследвала за селен, единствено 10 са били с недостиг. Освен това не е потвърдено, че селенът в действителност забавя автоимунния развой при хашимото.

От приема на селен няма никаква изгода, в случай че не е в недостиг. Селенът в несъразмерни дози (100  до 400 микрограма всеки ден впродължение на година) също не е от изгода. При това яйцата в допълнение са обогатявани със селен. Бразилският орех също съдържа доста селен. 

При хашимото постоянно има дефицити на витамини, минерали и ниски равнища на феритин (активна форма на желязо). Дефицитът на В-витамини е доста чест. Има хора с генетична разновидност, които могат да усвояват единствено дейните форми на витамините от В групата.

Наистина е добре да се одобряват витамини и минерали, тъй като играят голяма роля в метаболизма. Но е добре първо да се изследват дефицитите и по-късно да се одобряват подобаващите добавки. 

Мара КАЛЧЕВА

Д-р Ангелина Недялкова е ендокринолог и диетолог. Според нея огромна част от ендокринните нарушавания, както и редица други здравословни проблеми, са директно свързани с храненето и метода на живот. Точно по тази причина взема решение, че ще е оптимално потребна на пациентите, в случай че съчетава в практиката си ендокринологията и диетологията.

Публикaцията е на част от отговорите за тиреоидита на Хашимото и за подобаващото за това автоимунно заболяване хранене, които доктор Недялкова даде на Форум автоимунни болести (проведен онлайн от 21 до 27 октомври 2023 г.). Във Форума участваха 35 експерти по автоимунитет, като слушатели се включиха 7000 души, а уредник и водещ на събитието бе психотелесният терапевт Ваня Христоскова. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР