Проблемите с битовите условия на работното място са едни от

...
Проблемите с битовите условия на работното място са едни от
Коментари Харесай

Знаете ли по закон какви екстри трябва да ви осигури работодателят, ако сте бременна и още работите?

Проблемите с битовите условия на работното място са едни от най-често посочваните, когато работещите биват запитани с какво смятат, че работодателят им може да усъвършенства средата, в която се поставя труд. Нека не забравяме, че за всички сходни условия, законът залага доста съответни условия, които следва да бъдат спазвани от работодателите. Тяхно обвързване е да обезпечат тази среда, а в случай че не са спазили нормативни разпореждания, уреждащи изискванията на труд, то надлежно ще търпят както административни, по този начин и финансови наказания, в случай че надзорен орган установи сходни нарушавания.

Говорейки за условия на труд, то най-вече се има предвид осигуряването на здравето и сигурността на служащите и чиновниците. Изключително необятен е периметъра на обсега на тези условия – от хигиената на работното място, до равнището на осветлението и шумът, даже и височината на стола, бюрото, работния плот и равнището на бляскавост на монитора, в случай че работим с компютър или различен тип видеодисплеи. Сред условията по отношение на работната среда, които засягат всички работещи, има специфични разпореждания, които касаят само дамите.

Практиката сочи, че постоянно тези разпореждания не се съблюдават и работещите рядко са осведомени, че изобщо съществуват, споделя доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на платформата mywork.bg. Става въпрос за особено уредени пространства, предопределени за хигиена и персонална грижа на дамите, както и за пространства, предопределени за отмора на работничките и служителките.

Какви са условията към тези помещение и в кои случаи следва да бъдат обезпечени?

Стаите за персонална хигиена на дамите и стаите за отмора на бременните дами се откриват и подреждат в предприятията, в които работят 20 и повече дами.

Стаята за персонална хигиена на дамите се състои от:

1. Приемна, в която има съблекалня с повърхност, не по-малка от 6 кв.м, умивалник, сешоар или салфетки за самостоятелно прилагане, столове, огледало, окачалка, долап с лигнин и дамски превръзки и др.;

2. Процедурна с самостоятелни кабини: 1 кабина при брой на дамите в предприятието до 300 на промяна, а над 300 – по 1 кабина плюс на 200 дами. Всяка кабина би трябвало да има повърхност, не по-малка от 3,0 кв.м, и да е обзаведена с хигиеничен ръчен душ;

3. Тоалетна. Подът и стените на кабините би трябвало да са облицовани с теракотни, надлежно с фаянсови плочки. Във всяка кабина на височина 10 см се слагат две стъпенки от цимент и облицовани с плочи с разстояние посред им 40 см. По средата сред задния завършек на стъпенките се слага подов сифон. Подът би трябвало да бъде леко накривен към отвора на сифона за оттичане на водата.

Всяка кабина и тоалетна би трябвало да бъдат снабдени с кофа с педал за отпадъците. В кабините би трябвало да има течаща топла и студена вода, която да дава отговор на БДС 2823-67.

Стаята за отмора на бременните дами е с повърхност, не по-малко от 8 кв.м, и се подрежда със:

1. твърда софа, покрита с гладка мушама (една на 5 бременни);

2. долап с чаршафи за самостоятелно прилагане от всяка бременна;

3. масичка или нощно шкафче;

4. чешма с топла и студена вода;

5. минимум 2 стола;

6. чаши за вода.

Стаите за персонална хигиена на дамите и стаите за отмора на бременните жени трябва да бъдат една до друга. Те се откриват в пространства, които не са изложени на индустриални вредности и замърсяване.

В стаите за персонална хигиена на дамите и в стаите за отмора на бременните дами се осигуряват отопление и осветяване в сходство с хигиеничните правила.

Ръководителят на предприятието провежда обзавеждането, комплектуването и откриването на стаите за персонална хигиена на дамите и стаите за отмора на бременните дами и осигурява постоянното им доставяне с нужните материали, избрани от здравния служащ, обслужващ дамите, и от профкомитета.

Здравните и профсъюзните органи на предприятието упражняват контрол за откриването, обзавеждането, поддържането и потреблението на стаите за персонална хигиена на дамите и стаите за отмора на бременните дами.

Забраняват се пушенето и използването на алкохол в стаите за персонална хигиена на дамите и в стаите за отмора на бременните дами, както и потреблението им за други цели.

Справка:

Наредба № 11 от 2 март 1987 година за стаите за персонална хигиена на дамите и за отмора на бременните жени
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР