Проблемите около Косово - Сърбия и Русия - Украйна се

...
Проблемите около Косово - Сърбия и Русия - Украйна се
Коментари Харесай

Военен експерт: Проблемите около Косово - Сърбия и Русия - Украйна се изострят

Проблемите към Косово - Сърбия и Русия - Украйна се изострят, счита военният специалист Велизар Шаламанов. След толкоз години самостоятелност България призна Косово за самостоятелен 2008, пристигнало е време те да имат войска, като всяка страна, добави той.

По отношение на споровете в Черноморието може да се чака покачване на ескалацията, в случай че не се вземат ограничения, разяснява Шаламанов.

Проблемът Белград - Прищина не е обвързван с директна военна борба, няма и не се чака. Въпросът е доста значим за Сърбия, основаване на косовска войска е естествена стъпка в одобряване на държавността на Косово, някои страни я поддържат тази стъпка, означи още военният специалист.

Според него това, което е значимо, е че Резолюция 12-44 не може до безконечност със сили на НАТО да подсигурява сигурността и защитата на Косово.
 Съветът за сигурност на Организация на обединените нации заседава изключително поради косовската войска Съветът за сигурност на Организация на обединените нации заседава изключително поради косовската войска
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира изключително довечера, с цел да разиска решението на косовския парламент за трансформиране на паравоенните елементи в а...

Тази стъпка на Косово основава условия да бъде интензивен процесът на намиране на дълготрайно решение, което значи и преструктуриране на силите на Кей ФОР, вероятно привършване на мандата на тази интервенция и преформатиране на присъединяване на НАТО в Югоизточна Европа, добави Шаламанов.
Велизар Шаламанов, боен специалист: Мисля, че това е направлението на България, в което би трябвало да работи. То включва опцията страната ни да семейства многонационални формирования на НАТО и Европейски Съюз, които от наша територия да излъчват тази сигурност и непоклатимост, което е належащо.  Бойко Борисов пред Бойко Борисов пред "Панорама ": Винаги съм за една мощна и обединена Европа
Винаги съм за една мощна и обединена Европа и се пробвам да уравновесявам сред крайните настроения, които се пораждат в Европейски Съюз - това сподели министър председателят Бойко Б...

Газопроводите и нуклеарните централи не могат да спрат войната, бе безапелационен Шаламанов. Тя се стопира първо, в случай че има господство на закона, в случай че има страни в района, които споделят демократични полезности и най-много войната в Европа е спряна посредством основаването на НАТО, съобщи военният специалист.

Ако желаеме да избегнем война, би трябвало да усилим присъединяване на страната ни в структурите на силите на НАТО и на Европейски Съюз, което значи превъоръжаване на Българската войска съизмеримо с нашите сътрудници, разяснява той.
 Шведското държавно управление усъвършенства предлагането си за изтребителите „ Грипен “ Шведското държавно управление усъвършенства предлагането си за изтребителите „ Грипен “
И шведското държавно управление е оптимизирало офертата за "Грипен " и предлагането към този момент е за 10 изтребителя, а не за осем. Оптимизираната оферта покрива вс...
Велизар Шаламанов, боен специалист: За трета година чакаме офертите за нов изтребител, нямаме никаква информация и изясненост по кое време се чака взимането на решението за договаряния и по кое време ще се подписват договорите. И към този момент трета година поред заделени средства - 300-400 милиона - не се употребяват. В същото време тези средства се насочват към подозрителен ремонт на доста остаряла техника и няма съвместимите качества в границите на подобен вид основала се обстановка.
За да има превъоръжаване, би трябвало да има нова стратегия за 10 години, а няма и парите в този момент отиват за поддържане на остарели средства, означи Шаламанов.

Според него решението за превъоръжаване на Българската войска е напълно политическото и прекачване сред специалистите забавя процеса.
 Европейски Съюз изпраща в Украйна задача в помощ за района на Азовско море Европейски Съюз изпраща в Украйна задача в помощ за района на Азовско море
Европейският съюз ще изпрати през 2019 година експертна задача в Украйна, която да приготви оказването на помощ на района на Азовско море, потърпевш от "о...

Той разяснява и проблема с Керченски пролив и напрежението сред Украйна и Русия.

Правото там е на интернационалните правила, правото е на страната на Украйна и е изявено в резолюцията на Организация на обединените нации. Други решения също приканват Москва да съблюдава интернационалното право, означи военният специалист.

Москва има радикално друго схващане за бъдещето на Европа и е оповестила НАТО за собствен съперник, в търговско-иконом отношение има провокации с Европейски Съюз, сподели още Шаламанов.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР