Проблемът в това, че трансплантационната програма на България буксува вече

...
Проблемът в това, че трансплантационната програма на България буксува вече
Коментари Харесай

Ивелин Такоров, ВМА: Темата за донорството вече не е табу в обществото

Проблемът в това, че трансплантационната стратегия на България буксува към този момент повече от десетилетие, е точно неналичието на донори. Това съобщи в студиото на " Още от деня " завеждащият Първа клиника по Коремна хирургия във ВМА доцент Ивелин Такоров.

" Няма по какъв начин да измерим дали има растеж на искащите да станат донори, само че е реалност, че провеждането на акцията " Да! За живот! " от страна Министерството на здравеопазването докара до една по-мащабна полемика в обществото и към този момент тематиката не е табу ", сподели още доцентът.

Той добави, че чакат да има положителни резултати.

" По отношение на самата трансплантология нямаме огромни разлики с европейските центрове, защото и нашият е разположен на същата база - една доста добре развита чернодробно-панкреатична хирургия, която ни разрешава при съществуване на донорска обстановка, по най-хубавия метод да се оправим със самото трансплантиране на черния дроб, защото ежедневното боравене със съдови анастомози, с тежка хирургия дава една тренираност на екипа даже в положение на доста ниско равнище на дарителство. От тази позиция, нашите резултати са изцяло съпоставими с тези, постигани от водещите европейски центрове ", сподели доцент Такоров.

Според него главната разлика е в размера на трансплантационната активност. " За страдание размерът на трансплантациите е доста невисок ", добави доцентът.

Той сподели още, че средствата за осъществяване на трансплантации са задоволителни, само че неналичието на донори остава главният проблем.

" България не е изцяло интегрирана част от Европейската донорска система. Фалшиви са упованията, че членувайки в тази асоциация, ние ще можем да получаваме органи. До такава процедура по експорт на органи в трети страни се стига тогава когато няма нуждаещ се в самата страна, където е кондициониран донорът, а това се случва рядко в страните с развити трансплантационни стратегии ", добави доцент Такоров.
Вижте повече за акцията Да! За живот!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР