> Проблемът в общинските болници датира от много години, тъй

...
> Проблемът в общинските болници датира от много години, тъй
Коментари Харесай

Варненски ДКЦ-та дължат пари за ток, имат и други задължения към институции

> Проблемът в общинските лечебни заведения датира от доста години, защото там клиничните пътеки са недофинансирани. Проверки демонстрират, че варненските ДКЦ-та непрестанно натрупат отговорности. Това разкри зам.-председателят на БЛС доктор Галинка Павлова, съобщи "Дарик ".
Във Варна има ДКЦ-та, които не са изплащали компенсации при пенсиониране, дължат суми на Национален осигурителен институт и контрагенти, даже и за електричество, твърди доктор Павлова. Общинските ДКЦ-та до момента постоянно са били на втори проект, само че е време локалните администрации да се изплашен и да се промени политиката, счита тя.

Трябва да има нормативна опция общините да се грижат за своята благосъстоятелност, а сега такава липсва, уточни експертът. По закон, щом Здравната каса финансира общинските лечебни заведения, няма по какъв начин те да се подкрепят на локално равнище.

Заради университетските лечебни заведения Варна е един от градовете, в които пациентите могат да разчитат на задоволително лекарска помощ, за разлика от други, в които липсват джипита и практиките се претрупват. Докато приблизително за страната осигуреността със здравни грижи е 41%, в морската столица е 48%.

Тъй като младите лекари специализират точно в университетските лечебни заведения, във Варна съсловието не е толкоз застаряващо както на други места, разяснява зам.-председателят на БЛС. Въпреки това, една трета от лекарите, които работят като общопрактикуващи, са на възраст над 50 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР