Проблемът не е само български. От една година всички трапнсплантационни

...
Проблемът не е само български. От една година всички трапнсплантационни
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: 18 нуждаещи се белодробна трансплантация скоро ще получат шанс!

Проблемът не е единствено български. От една година всички трапнсплантационни центрове отхвърлят да правят трансплантации на пациенти от България и други европейски страни, поради неналичието на трупни донори и медицински сестри.

Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в ефира на bTV.

"Наредбата ще стане факт след броени дни. Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си вършат трансплантации. Нещата ще бъдат тъкмо регламентирани ", увери здравният министър. „ Няма да е елементарно, само че ние няма да се откажем. Най-важната ни задача е да се грижим за живота на хората “, добави той.

По мотив обвиняванията, че се прави национална стратегия, която не е финансово обвързана, министър Ананиев посочи, че пари са планувани.

„ За страдание спирането с виенската болница е станало преди да стана министър. Правихме доста опити да възстановим доверието, само че досега смяна няма. Въпреки това намерихме опция да се прави трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина “, разяснява Ананиев.

„ Проблемът с белодробна трансплантация е от 2 години и 4 месеца, само че ние към този момент намерихме мярката да ускорим трансплантацията за тези незабавно нуждаещи се 18 българи.

Аз направих смяна в разпоредба 2, с която се регламентират редица болести отвън наложителното здравно обезпечаване.

Според тази смяна, която следва да се направи, трансплантации ще се правят във всички страни, освен в Европейски Съюз, и страната ще заплаща тези трансплантации.

Отговорни за осъщестяване на тази смяна ще са обществените институции НЗОК и Изпълнителна организация „ Медицински контрол.”

18 българи имат потребност, те са най-спешни. Ще стартираме, откакто наредбата премине публично разискване и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на тези две институции да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в Съединени американски щати Русия, Украйна. Ще бъдат подготвени и наши експерти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се правят и у нас.”, изясни министър Ананиев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР