Проблем за бизнес средата в България е липсата на прозрачност

...
Проблем за бизнес средата в България е липсата на прозрачност
Коментари Харесай

Радев: Харченето на публични средства е непрозрачно

Проблем за бизнес средата в България е неналичието на бистрота в харченето на обществени средства. Можем да си сложим за съществена цел да изкореним мизерията и бедността, да спрем демографската злополука, да върнем български жители от чужбина, да станем богата страна. Това съобщи президентът Румен Радев по време на обществена лекция на тематика " Социално-икономическо развиване на България – провокации и вероятности " в УНСС, съобщи кореспондент на Actualno.com .

По думите му сега България наподобява на строителна площадка, където нещо се строи, само че не се знае тъкмо какво, тъй като е мрачно.

" Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в същото време други хора го крадат. Някакви хора управляват градежа, размахват карти и чертежи, само че други хора от тъмното в действителност ръководят тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, само че е толкоз рехава и нестабилна, че би трябвало да стартират да я ремонтират преди да е завършена, тъй като е мрачно ", сподели президентът и добави:

" Други хора строят пътища и автомагистрали, само че нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, тъй като е мрачно. Не се знае действителната стойност на обекта и какво и на кого се заплаща, тъй като е мрачно. Медиите не споделят истината, тъй като не могат да я видят в тъмното или тъй като не желаят да я видят, защото е мрачно. Но едно е ясно – дребното останали вложители напущат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите ".

По думите му най-важното, което би трябвало да създадем, с цел да я има България е да осветлим процесите в страната, да има бистрота в харченето на обществения запас, да има ясно открити правила, които да важат за всички.

Според него прокуратурата и съдът имат късмет да върнат доверието, като погнат крадците, без значение дали са от ръководещите или опозицията. " Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще докара до желанието резултати ", безапелационен беше Радев.

" Когато приказваме за стопанска система, би трябвало да помним, че тя е неразривно обвързвана с политиката. Никое държавно ръководство не може да успее, в случай че няма зад тила си работеща и устойчива стопанска система ", съобщи още президента.

По думите му триумфът на всяка една политика се мери с изгодите, които тя носи за обществото. Според радев действителните изгоди от политиката постоянно се мерят с висок витален стандарт и качество за живот. " За да бъде сполучлива една такава политика би трябвало да сме наясно къде сме ние, какви цели си слагаме и къде желаеме да отидем, какви цели и тактики образува и по какъв начин да ги осъществяваме ", сподели още той.

" Ако се съпоставим с България преди 10-20-30 година, ще откроим редица триумфи: въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят от планова към пазарна стопанска система, бе осъществена приватизация, въпреки и в български жанр , България бе призната в НАТО и Европейски Съюз, усвоиха се огромни по размер европейски средства, привлякоха се непознати вложения, последните години IT секторът бележи растеж ", съобщи Радев, като обаче означи, че в това време страната ни заема все по-устойчиво челните места в класациите по смъртност, миграция на младото население, обезлюдяване на цели региони и така нататък

Той напомни и че България е най-бедната страна в Европейски Съюз, с ширеща се битова престъпност и корупция.

Какво още сподели президентът прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР