Проблем с електронните рецепти ще има с колеги, които не

...
Проблем с електронните рецепти ще има с колеги, които не
Коментари Харесай

Ще важат ли хартиените рецепти

Проблем с електронните предписания ще има с сътрудници, които не разполагат с нужното електронно съоръжение и не работят с НЗОК. Те нямат настройка, която разрешава предписването на лекарства по електронен път. Това са хора, които не можем да задължим, единствено тъй като ще упражняват специалността си, да бъдат снабдени с електронни устройства. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова във връзка връщането на хибридната система за електронни и хартиени предписания.
 
„ Ако този човек не работи по „ Здравна каса ”, не регистрира амбулаторни листове  - затова компютър не му би трябвало. Често вършим и домашни визити. Налага се по доста мотиви. По какъв метод ще стане предписването на електронна рецепта в сходни случаи? Пациентът ще би трябвало да се върне повторно в кабинета ли? ”, попита тя.
 
По думите ѝ някои медикаменти се подготвят по прескрипция, тъй като не са в подготвен търговски тип. „ Химичните съставки, по които се подготвят не са вкарани в системата ”, акцентира доктор Николова.
 
По думите ѝ от 1 юни цялата информация за лечението на пациента е записана в амбулаторни листове, които се подписват при всеки обзор.

Предложението да остане опцията за издаване и на електронни, и на хартиени предписания бе признато спорно от лекари и фармацевти.
 
" Според мен това е някакъв фиктивен проблем, упоритост на една дребна група хора, която не мога да си обясня. В цяла Европа редом вървят и двата вида предписания. Там, където здравните управляващи се оправят добре, демонстрират преимуществата на дигитализацията макар съществуването на хартиените. Достигнали са 80-90% цифрови предписания. Не виждам какъв е казусът тук и за какво някой би трябвало да го постанова с административни ограничения и смяна в наредбата. ", съобщи в студиото на " Денят стартира " ръководителят на Българския лекарския съюз доктор Иван Маджаров.
 
Той счита за неуместно изказванието, че лекари се опълчват на електронните предписания поради боязън от инспекции.
 
 istock istock
" Когато аз напиша нещо на някаква хартийка и я оставя, евентуално се чака, че става огромно събитие. Събитието става, когато някой в някоя аптека сложи медикаментите в торбичка. Хартията ни пособия да прикрием нещо - какво ни оказва помощ? Всъщност търговията с медикаменти и реекспортът се случват в аптеките ", разяснява той.

Лекарите желаят да останат и двата типа предписания

Трябва да се приказва за смяна при отпущането на медикаменти, счита доктор Маджаров.

" Наше изследване демонстрира, че на 44% от населеинето най-малко един път му се е случвало да си купи антибиотик без рецепта. Какво ще промени електронната рецепта, в случай че отпущането остане същото? Освен това те споделят - за българите ще бъде единствено електронно, само че в случай че имаме туристи, чужденци, може и на хартия ", разяснява ръководителят на БЛС.

Според ръководителя на районната фармацевтична гилдия в Благоевград доктор Константин Качулев тяхната организация поддържа въвеждането на електронни предписания, само че държи да са налични и хартиените, сходно на европейските страни.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР