Пробив в борбата с климатичните промени. На конференцията за климата

...
Пробив в борбата с климатичните промени. На конференцията за климата
Коментари Харесай

Лидерите с обещание за край на обезлесяването на срещата на върха в Глазгоу

Пробив в битката с климатичните промени. На конференцията за климата в Глазгоу над 100 международни водачи се споразумяха до 2030-а година да спре обезлесяването на Земята. За да бъдат опазени и възобновени горите, държавните управления ще провиснал 12 милиарда $. Частни компании се включват със 7 милиарда $. Над 30 финансови институции дадоха обещание да спрат да влагат във компании и практики, свързани с обезлесяване. След час на конференцията тирада ще произнесе българският министър председател Стефан Янев.

Това е най-голямото заричане, правено до момента за избавяне на горите. Подкрепиха го в това число страни като Бразилия, Съединените щати, Китай, където изсичането на дървета е в големи количества.

" 110? Нали по този начин? 110 водачи, които съставляват 85 % от страните в света с гори, поеха ангажимент да работят дружно. Не единствено да забавят обезлесяването, само че и за възобновяване на горите ", съобщи министър председателят на Англия Борис Джонсън.

Горите са естественият склад за въглероден диоксид в природата. Но това продължава, до момента в който дърветата не бъдат отсечени. Според статистиката, обезлесяването е третият главен източник на въглеродни излъчвания в атмосферата след огромните промишлености на Съединените щати и Китай. Само през 2020-а година общата повърхност на изсечените гори в света е по-голяма от територията на Англия.

" Нека сложим завършек на това световно ликвидиране с верижни триони! ", сподели Борис Джонсън.

Според сделката от Глазгоу, близо 2 милиарда $ ще бъдат отпуснати на коренното население в регионите с развъртян дърводобив.

" Изсичаме дървета, само че го вършим, тъй като го желаят от нас. После продаваме дървeтата. Така се препитаваме ", добави Родриге Мумба, дървосекач.

Световните водачи и преди са обещавали да спасят горите. Международно съглашение от 2014-а също сложи цел до 2030-а година да бъде спряно обезлесяването. Но без планувана финансова помощ, за 6 години резултатът е най-малък. Бавен е и процесът по Парижкото съглашение.

Много специалисти се притесняват, че с сходна орис ще бъде и съглашението от Глазгоу. Според тях, с цел да бъдат овладени климатичните промени, периодите за прекъсване на обезлесяването би трябвало да са доста по-кратки.

Във втория ден на срещата на водачите в Глазгоу, над 90 страни се съгласиха до 2030-а година да понижат излъчванията от метан до 30 %.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР