Пробиотиците са сред най-популярните хранителни добавки. Те са познати с

...
Пробиотиците са сред най-популярните хранителни добавки. Те са познати с
Коментари Харесай

Пробиотици за отслабване: Какво казва науката?

Пробиотиците са измежду най-популярните хранителни добавки. Те са познати с набор от , в това число усъвършенствано здраве на червата и усъвършенствана имунна функционалност.

Някои изследвания също допускат, че пробиотиците могат да повлияят за намаляване.

Съществуват обаче опасения за сигурността, свързани и с необятното потребление на пробиотични добавки.

Тук обсъждаме последните научни открития, свързани с пробиотиците и телесното тегло .

Какво съставляват пробиотиците?

Списанието цитира дефиницията за пробиотик като „ живи микроорганизми, които, когато се ползват в съответни количества, дават изгоди за здравето “.

Някои храни естествено съдържат пробиотици, до момента в който някои производители прибавят съсредоточени дози към други храни. Тази публикация обаче се концентрира единствено върху пробиотичните добавки.

съдържат огромни дози живи бактерии, обикновено  Lactobacilli и  Bifidobacteria , които могат да допринесат за възстановяване на състава на чревните бактерии и да подкрепят здравето.

Изследванията на въздействието на пробиотиците върху здравето набъбнаха извънредно доста през последните 20 години, както и продажбите на пробиотични добавки.

предвиждат, че продажбите на пробиотици ще надвишават 64 милиарда $ до 2023 година. Това се дължи на многото връзки сред пробиотиците и разнообразни изгоди за здравето.

Въпреки че учените към момента по какъв начин пробиотиците работят в тялото, проучванията демонстрират, че те играят роля за възстановяване на имунната функционалност, понижаване на  възпалението и позитивно влияние върху функционалността на нервната система.

Освен това допуска, че пробиотиците може да са евентуално лекуване за наднормено тегло и  .

Чревен микробиом и телесно тегло

Учените са открили връзка сред  – термин, който се отнася до цялото местообитание на червата, в това число микроорганизми, като бактерии, техните геноми (гени) и заобикалящата ги среда – и телесното тегло.

Над 1000 типа , в това число Bacteroidetes , Firmicutes , Actinobacteria Fusobacteria , Verrucomicrobia , Proteobacteria и Cyanobacteria , обитават червата.

Тези бактерии извършват функционалности, които оказват въздействие върху цялостното здраве. Нарушаването на бактериалния състав може да докара до неподходящи последствия за здравето, в това число заболяване.

Например, постулират, че измененията в състава на чревните бактерии могат да допринесат за наднорменото тегло и затлъстяването по няколко метода, в това число увеличение на  инсулиновата устойчивост , инфектиране и струпване на мазнини.

Важно е да се означи, че проучванията в тази област не престават и учените към момента не са наясно по какъв начин променените чревни бактерии способстват за затлъстяването.

Проучванията обаче демонстрират, че хората с наднормено тегло и затлъстяване имат друг състав на чревните бактерии от хората без наднормено тегло.

Някои демонстрират, че хората със затлъстяване имат по-високо съответствие на бактерии Firmicutes към Bacteroidetes  в червата си.

Според две публикации, измененията в чревните бактерии, породени от , също имат връзки с .

Полезни ли са пробиотиците за намаляване? 

Въпреки че изследванията не престават, те демонстрират, че добавките с пробиотици могат да насърчат загубата на тегло и да предотвратят наддаването на тегло при хората.

Систематичен , който включва дванадесет рандомизирани следени изследвания (RCT) и 821 участници, откри, че тези, които са получавали пробиотични добавки, са имали по-значително понижение на телесното тегло, обиколката на талията, телесните мазнини и ИТМ ,  отколкото контролните групи.

Участниците, които са получили по-високи дози пробиотици и тези, които са получили един вариант, а не няколко варианта пробиотици, са видели по-голяма загуба на телесни мазнини.

Систематичен от 2019 година, който включва 105 публикации и 6826 участници, също откри, че пробиотичното лекуване води до понижаване на телесните мазнини, обиколката на талията и ИТМ.

Прегледът откри, че множеството от тези усъвършенствания са резултат от лекувания, съдържащи бифидобактерии ( B. breve , B. longum ), Streptococcus salivarius  subsp.  thermophilus  и лактобацили ( L. acidophilus , L. casei и L. delbrueckii ).

Освен това, някои изследвания демонстрират, че пробиотиците могат да оказват помощ за предотвратяване от наддаване на тегло.

Малко изследване , което включва 20 мъже без затлъстяване, откри, че мъжете, които са приемали добавки с многощамовия пробиотик VSL#3, са натрупали по-малко тегло (3,12 по отношение на 5,06 lbs) и телесни мазнини (1,39 против 2,83 lbs), когато са следвали хиперкалорична диета с високо наличие на мазнини за 4 седмици спрямо мъжете, които са приемали плацебо .

 смятат, че пробиотиците могат да насърчат загубата на тегло посредством:

  • увеличение на количеството на  произвеждащи бактерии, които усилват окисляването на мастни киселини и понижават съхранението на мазнини
  • понижаване на възпалението посредством понижаване на изобилието от производители на липополизахариди (LPS).
  • повлияване на апетита и метаболизма
  • понижаване на натрупването на мазнини
  • контролиране на провъзпалителни гени
  • възстановяване на инсулиновата сензитивност

Въпреки това е значимо да се има поради, че изследванията, изследващи евентуалните резултати на пробиотиците върху загубата на тегло, не престават. Въпреки че учените са открили няколко метода, по които пробиотиците въздействат на тежестта, те към момента не знаят точните механизми.

Има ли опасности от приема на пробиотици?

Някои учени  относно необятното потребление на пробиотични добавки и предизвестяват, че знаят малко за дълготрайната сигурност на пробиотичните добавки.

допускат, че защото пробиотичните добавки постоянно съдържат огромни количества пробиотици от същия тип, приемането на добавки може да докара до прекачване на резистентни гени към  .

Това може да докара до  и други неподходящи последствия за здравето.

Учените също по този начин предизвестяват, че има малко отчети за сигурността на пробиотиците и че пробиотичните изследвания постоянно са незадоволително мощни, неприятно проектирани и финансирани от пробиотични компании, което може да изкриви резултатите.

Употребата на пробиотици може също да докара до  в червата, нараснал риск от опортюнистични инфекции и може да аргументи животозастрашаващи инфекции при хора с отслабена имунна система.

Важно е да се разбере, че макар че пробиотичните добавки се употребяват необятно и се предписват от доставчиците на здравни услуги, учените , че пробиотиците са универсално безвредни или ефикасни.

Някои  твърдят, че пробиотиците би трябвало да се контролират и продават като медикаменти, а не като хранителни добавки, с цел да се защитят потребителите.

Поради тази причина хората, изключително тези с отслабен имунитет, не би трябвало да одобряват пробиотици, в случай че не са инструктирани от дипломиран снабдител на здравни услуги.

Заключение

Проучванията демонстрират, че микробиомът въздейства върху телесното тегло, а някои изследвания свързват добавките с пробиотици с понижените телесни мазнини, обиколката на талията и ИТМ.

Въпреки това, макар че пробиотиците се употребяват необятно, има въпроси по отношение на тяхната сигурност. Учените не са открили изцяло по какъв начин пробиотиците могат да повлияят негативно и позитивно на здравето.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР