Проби, взети от различни места в залива Сан Франциско, САЩ,

...
Проби, взети от различни места в залива Сан Франциско, САЩ,
Коментари Харесай

Дрехи и автомобилни гуми основно замърсяват залива Сан Франциско

Проби, взети от разнообразни места в залива Сан Франциско, Съединени американски щати, демонстрират, че о сновен източник на замърсяването му с микропластмаса са облекла, автомобилни гуми и стреч фолио , съобщи Франс прес.

Микропластмасата е с величина под 5 милиметра и постоянно е невидима за невъоръжено око. За микрочастици се приказва, когато химичният им състав не е доказан.

Авторите на актуалното проучване от институтите SFEI и 5 Gyres от три години изследват проби от залива Сан Франциско, взети от разнообразни места. Изследователите са открили, че микропластмасата попада в залива главно посредством дъждовни води. Близо половината от микрочастиците са с каучукова конструкция, като техен източник най-вероятно са автомобилните гуми.

Това значи, че дъждовните води " опустошават " елементи от гуми от пътищата към залива, а по-късно към океана.

Специалистите са разкрили също, че водите от пречиствателните станции съдържат повече микрочастици с текстилен генезис като акрил и полиестер, и микрозрънца от хигиенични и разкрасителни артикули. -->
 
The EPA has cited San Francisco for water pollution, following through on President Trump’s recent threat. Some S.F. officials were quick to dismiss it as just another volley in the Trump administration’s continuing war on California.
— San Francisco Chronicle (@sfchronicle)

Изследователите са се натъкнали и на обилие от полиетиленови микрочастици, които евентуално идват от пластмасови артикули за еднократна приложимост или стреч фолио. /Елена Христова/
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР