Призрачно село "изникна", след като суша изпразни язовир на испанско-португалската

...
Призрачно село "изникна", след като суша изпразни язовир на испанско-португалската
Коментари Харесай

Призрачно село се появи, след като суша изпразни язовир  



Призрачно село "изникна ", откакто суша изпразни язовир на испанско-португалската граница. Сега появилите се руини са шлагер измежду туристите.

Тъй като язовирът е на 15% от потенциала си, останките от живот, "замръзнал " през 1992 година, когато селото Асередо в северозападния район на Галисия в Испания е било наводнено, с цел да се сътвори изкуствения воден басейн "Алто Линдозо ", още веднъж се разкриват.

"Сякаш виждам филм. Изпитвам възприятие на горест ", споделя 65-годишният пенсионер Максимино Перес Ромеро от Ла Коруня. "Чувството ми е, че това ще се случи през годините заради сушата и всичко това с изменението на климата. "


Разхождайки се по калната земя, напукана от сушата на някои места, посетителите виждат отчасти срутени покриви, тухли и дървени парчета, които в миналото са били порти или греди и даже чешма за пиянство с вода, която към момента тече от ръждясала тръба, споделя "Reuters ".

Каси с празни бутилки от бира бяха подредени до това, което в миналото е било кафене, а една полуразрушена остаряла кола ръждясва до каменна стена. На фрагменти с дронове се виждат запуснатите здания.

Мария дел Кармен Янес, кмет на по-големия съвет на Лобиос, от който Асередо е част, упрекна за обстановката неналичието на дъжд през последните месеци, изключително през януари, само че също по този начин и "доста нападателната употреба " от португалската енергийна компания EDP, която ръководи язовира.


На 1 февруари държавното управление на Португалия подреди шест язовира, в това число "Алто Линдозо ", да не бъдат употребявани за произвеждане на електрическа енергия и напояване, заради влошаващата се суша.

Пред Reuters EDP споделя, че ниските равнища на вода в язовира се дължат на сушата, само че че ръководи водните запаси "ефективно " и че те са над минималните условия, в това число и в "Алто Линдозо ".

Въпросите за устойчивостта на резервоарите не са нови. Миналата година няколко испански села се оплакаха по какъв начин енергийните компании ги употребяват след бързото евакуиране от езеро от Ибердрола в Западна Испания. Компанията съобщи, че съблюдава разпоредбите.

Данните на Министерството на околната среда демонстрират, че язовирите на Испания са с 44% от потенциала си, много под междинния от към 61% през последното десетилетие, само че към момента над равнищата, регистрирани при суша през 2018 година

Източник от министерството сподели, че индикаторите за засушаване демонстрират евентуално утежняване през идващите седмици, само че към момента не откриват общ проблем в цялата страна.

Хосе Алварес, някогашен строителен служащ от Лобиос, изпита комбинация от носталгия и предразсъдък, когато си спомни работните си дни в Асередо. "Това е извънредно, само че е това, което е. Това е животът. Някои умират, а други живеят ", сподели той.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР