Призоваваме към разум, национално отговорно поведение, борба с пороците на

...
Призоваваме към разум, национално отговорно поведение, борба с пороците на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепим правителство, предложено от ГЕРБ, с кандидат за министър-председател проф. Габровски

Призоваваме към разсъдък, национално отговорно държание, битка с пороците на системата и единодушие по основните въпроси за българския народ
Изказване на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Народното събрание по време на дебата за избиране на постоянен кабинет с първия мандат

Уважаеми български жители,

Уважаеми господин ръководител на Народното събрание,

Уважаеми господин министър-председател и министри,

Уважаеми членове на Конституционния съд,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми представители на правосъдната власт,

Уважаеми господин ръководител на Висшия адвокатски съвет,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми представители на религиозните общности в Република България,

Ние, депутатите от коалиция “БСП за България “, няма да подкрепим държавно управление, препоръчано от ГЕРБ, с претендент за министър-председател проф. Габровски. Това решение взе нашият групов орган – Националният съвет на Българска социалистическа партия на 8-ми октомври. То не е конюнктурно, то не е intuitu personae, то е кардинално, поредно и отстоявано години наред. Поне от 6 години ние водим битка за смяна на модела на ръководство на ГЕРБ. За смяната на метода, по който ГЕРБ упражняваха властта.

Още през 2017 година нарекохме този модел паралелна страна. И през днешния ден продължаваме да се борим с паралелната страна. Тя съставлява пренебрежение към институциите, пренебрежение към разделянето на управляващите и взаимния им надзор, подмолно взимане на решения в полза на малко на брой и обогатяването им за сметка на мнозина. Ръст на бедността и на неравенствата, обири и корупция и липса на правдивост, посредством ефикасни правосъдни присъди за тези, които са прекрачили прага на закона. Това е паралелната страна и тя няма цвят, уважаеми народни представители. Тя може да е присъща на всяка партия и за всяко държавно управление.

Вчера с изненада чухме ръководителят на Стратегическия съвет към президента да споделя, че има търпимост сред президентската институция и ГЕРБ. Дали тази дума не е слаба, дали просто този модел на ръководство не се приспособява към всяка нова власт, към всеки мощен на деня? И дали това не е огромното предизвикателство пред всички нас, като общество и като политици? Защото с изключение на пред голям брой рецесии, сме изправени пред една сериозна – загуба на парламентарната народна власт. За нас връщането на престижа на партиите в очите на българските жители минава през изчистването на партиите от личното им задкулисие и зависимости. Всяка една, която и да е тя. И това е най-голямото предизвикателство пред политическата класа през днешния ден.

Освен пред това предизвикателство, сме изправени пред множеството рецесии и вследствие на войната – икономическа, енергийна, обществена, демографска. Ние от “БСП за България “ си даваме сметка за това. Даваме си сметка какъв брой огромна е отговорността сега да се сформира постоянен кабинет и Народното събрание да продължи да работи. В името на това да бъдем равноправни и равностойни европейски членове. В името на това да преведем България през рецесията зимата, да стартираме дълготрайните промени във всички системи в България – и здравна, и просветителна, и обществена. Ние сме виновни хора и си даваме сметка за това. Според нас имаме две задания и имаме две благоприятни условия:

Първата – да продължим битката с модела на ръководство, наименуван от нас от дълго време паралелна страна. Борба, изстрадана от “БСП за България “, потвърдена в годините с дейностите ни, че на този тип страна ние не се продаваме и предаваме.

Втората задача – да преведем България през рецесиите. Да я преведем отговорно и на първо място с мисъл за хората. За това нещо има две благоприятни условия – ние ги виждаме във втория или третия мандат. Думите, че единствено първият мандат съставлява опция за разцвет и бъдеще на България, ние не одобряваме. И Конституцията, и демокрацията са дали опция и за втори, и за трети опит.

Категорично няма да подкрепим предлагането на ГЕРБ за министър-председател, с почитание към персоната на проф. Габровски, както му декларирахме на срещата.

Очакваме втория и третия мандат, за които сме отворени за диалози за търсене на опция за надпартиен, за народен интерес, само че в името на тези две цели – продължение на битката с паралелната страна, господство на закона, правдивост, битка с бедността и неравенствата и превеждане на България през идните зимни месеци, с вероятност за съществени промени в системите ни на опазване на здравето,  образование и обществена политика.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР