„Призовавам за ускоряване на процедурата за вземане на решение за

...
„Призовавам за ускоряване на процедурата за вземане на решение за
Коментари Харесай

Явор Гечев призова ЕК за ускоряване на процедурата за активиране на селскостопанския резерв

„ Призовавам за ускорение на процедурата за взимане на решение за активиране на селскостопанския запас, за подкрепяне на най-засегнатите от повишения импорт браншове, изключително в страните наоколо до границата с Украйна “.

Това споделя министърът на земеделието Явор Гечев в писмо до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски и генералния шеф на Групово дело „ Земеделие и развиване на селските региони “ на Европейска комисия Волфганг Бурчер. Поводът за това са компликациите, пред които са изправени българските производители вследствие на несъразмерния импорт от Украйна.

„ България е солидарна с Украйна и споделя нуждата от гладко обезпечаване на доставки на селскостопански и други артикули, с цел да се подсигурява продоволствената сигурност в международен мащаб, само че това не следва да слага в риск конкурентоспособността на европейските аграрни производители “, отбелязва още министър Гечев.

В писмото българският аграрни министър обръща внимание, че най-сериозните разстройства се следят на пазара на маслодаен слънчоглед, като интензивният импорт от Украйна продължава и през 2023 година Също по този начин се показват като притеснителни количествата зърно, съхранявани в складовете в страната, без благоприятни условия за реализация и липса на търговия, при сериозен спад на изкупните цени.

„ На фона на увеличените разноски за семена, торове, артикули за растителна отбрана, дизел и прочие се утежнява икономическата резистентност на стопаните, отглеждащи слънчоглед. Липсата на свежи доходи от продажби на зърно, увеличаващи се разноски за предпазване и лимитирани складови благоприятни условия водят до неустановеност и са доста съществено предизвикателство за обикновено пускане на пролетната акция “, показва още Явор Гечев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР