Призова за незабавно прекратяване на огъняУнгария няма да прекрати икономическите

...
Призова за незабавно прекратяване на огъняУнгария няма да прекрати икономическите
Коментари Харесай

Орбан: ЕС удължава войната в Украйна

Призова за неотложно преустановяване на огъня
Унгария няма да приключи икономическите връзки с Русия

Критикува Запада за глобите и помощта за Киев

Унгарският министър председател Виктор Орбан упрекна Европейския съюз, че носи виновност за продължаването на войната на Русия в Украйна, съобщи АП.

В годишното си послание за положението на страната Орбан съобщи, че Европейски Съюз е разпалил пламъците на войната, налагайки наказания на Русия и снабдявайки Украйна с пари и оръжия, вместо да се стреми към договаряния за мир с Москва.

“Когато Русия предприе своето нахлуване, Западът не изолира спора, а го издигна на общоевропейско равнище ”, сподели той в Будапеща. И добави: “Войната в Украйна не е спор сред армиите на положителното и злото, а сред две славянски страни, които се бият една против друга. Това е тяхна война, не наша ”.

В своята съвсем едночасова тирада късно в събота под лозунга “Мир и сигурност ” унгарският министър председател се концентрира основно върху спора в Украйна. Той неведнъж е призовавал за неотложно преустановяване на огъня, като в същото време осъжда западните си съдружници поради даването на поддръжка за Киев. Унгария отхвърля да доставя военна помощ на Украйна или да позволява нейното прекачване през своите граници.

Орбан съобщи, че въпреки страната му да оказва филантропична помощ на Украйна и да приема бежанци от войната, сходна поддръжка не значи отричане от връзките с Русия, тъй като съгласно него това би противоречало на унгарските национални ползи.

“Ние поддържаме нашите стопански връзки с Русия и в действителност предлагаме целият западен свят да направи същото, тъй като без връзки няма да има преустановяване на огъня, нито мирни договаряния ”, сподели той.

Според Орбан Европа е “непряко във война с Русия ”, поради изпращането на въоръжение. “Нещата започнаха с каски... в този момент сме стигнали до изпращане на танкове и на дневен ред са изтребители, а скоро ще чуем за така наречен мироопазващи войски ”, съобщи министър председателят. Той уточни, че за Унгария е “жизненоважно ” да е част от НАТО, само че акцентира, че държавното управление му няма да изпрати оръжия на Украйна, нито да прекъсне икономическите си връзки с Русия.

Орбан още веднъж прикани за неотложно преустановяване на бойните дейности в Украйна и за започване на мирни договаряния.

“Човешките животи могат да бъдат избавени единствено с преустановяване на огъня ”, безапелационен бе унгарският министър председател.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР