Признайте си, че не годите в Гърция на почивка, а

...
Признайте си, че не годите в Гърция на почивка, а
Коментари Харесай

Вкусното пастицио на гръцките баби

Признайте си, че не годите в Гърция на отмора, а с цел да опитате вкусното пастицио на гръцките баби

Необходими Продукти

● макарони - 400 г
● пилешки бульон - 1 кубче
● яйца - 1 - 2 бр.
● кайма - 500 г
● гъби - 150 - 200 г мариновани
● консервирани домати - 1 огромен буркан
● лук - 1 глава, междинна
● червен пипер - 1 ч.л.
● чубрица - 2 ч.л.
● кимион - 1 ч.л
● черен пипер - 1/2 ч.л.
● магданоз - 3 - 4 стръка, свеж

сос Бешамел


● яйца - 2 бр.
● брашно - 2 с.л.
● прясно мляко - 500 мл
● масло - 50 г
● черен пипер - на усет
● сол - на усет
● топено сирене - 150 г
● кашкавал - 150 г, за поръсване

Начин на подготвяне

Най-напред се сваряват макароните по напътствието на опаковката или по този начин: в огромна тенджера се налива водата (около 3-4 литра) и се поставя на котлона. Към водата се прибавя бульонът.

Когато водата заври в нея се пускат макароните. Варят се към 8 минути. В началото на варенето се разбъркват 1-2 пъти, с цел да не се слепят. Свалят се от котлона и се охлаждат под течаща студена вода, след което се трансферират в цедилка, с цел да се отцедят от водата. Заливат се с 1 супена лъжица олио, разбъркват се деликатно и се оставят на страна до приложимост.

В подобаващ съд на котлона се сгорещява олио. В него се задушава лукът до момента в който омекне и придобие лек златист цвят. Прибавя се каймата, която се запържва с от време на време безредие, до момента в който побелее отмерено и стане на трохи. Добавят се и подправките, отцедените гъби и най-после доматите. Оставя се да заври и се смъква от котлона.

Сос Бешамел:

Прясното мляко се затопля. В подобаващ съд на умерено мощен огън се разтопява маслото. Добавя се брашно. Разбърква се пламенно и непрестанно с телена или силиконова бъркалка. Топлинната обработка продължава към минута или до момента в който брашното се запържи леко.

Без да се стопира разбъркването, се прибавя (на струя) затопленото прясно мляко. Вари се при непрестанно безредие до момента в който се сгъсти. Маха се от котлона и се прибавя топеното сирене. Бърка се до момента в който се разтопи изцяло.

Към макароните се прибавят разрушените яйца /това се прави, с цел да се слепят по-добре макароните при печене/. В намазнена тавичка се поставят 1/3 от макароните, 1/2 от доматения сос с кайма и 1/3 бешамел.

След това отново 1/3 макарони, 1/2 доматен сос и 1/3 бешамел. Завършва се с макарони, бешамел и настърган кашкавал. /Аз нормално върша двойна доза бешамел, с цел да ми стигне и за отгоре/.

Пастициото се пече на в авансово загрята фурна на 200 градуса с вентилатор за 15-20 мин.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР