Признаците за покачване на инфлацията в условията на глобално възстановяване

...
Коментари Харесай

Рисковете от нарастването на инфлацията се засилват

Признаците за повишаване на инфлацията в изискванията на световно възобновяване от пандемията от ковид се ускоряват. През последните дни се следи възходящ брой интернационалните компании, които предизвестяват, че дефицитът на първични материали и закъсненията на доставките могат да ги принудят да покачат цените. Наблюдават се лимитирани наличия на материали от всевъзможен тип (полупроводници, стомана, дървен материал и памук), като производителите в Европа и Съединени американски щати означават рекордни закъснения и по-високи цени на суровините, борейки се да запълнят запасите и да се оправят с отговора на ускоряващото се потребителско търсене.

С повишаването на стоките най-големият въпрос за политиците и пазарите е дали по-бързата инфлация ще се окаже трайна или ще за малко време. Нарастващите цени и капацитетът за отговор от централните банки оглавиха листата с опасения на финансовите мениджъри, написа Bloomberg.

Много икономисти и централни банкери настояват, че повишението на цените е краткотрайно и ще бъде лимитирано от безработицата и продължаващата към момента пандемия. Инвеститори обаче остават скептични. Компании като Nestle и Colgate-Palmolive към този момент афишират, че ще би трябвало да покачат цените на продуктите си.
Bloomberg Commodity Spot Index, който наблюдава 23 първични материали, доближи най-високото си равнище за последното десетилетие.
Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън влезе в дебата предходната седмица, когато разгласи, че лихвените проценти могат да се покачат леко, с цел да се защищити американската стопанска система от прегряване. По-късно разясни, че нито предвижда, нито предлага сходно нарастване.
Нагоре, нагоре
Bloomberg Commodity Spot Index, който наблюдава придвижването на цените на 23 първични материали, е достигнал най-високото си равнище за последното десетилетие. Това повиши международните индустриални цени до най-високите им стойности от 2009 година Производствени цени в Съединени американски щати са нарастнали до равнища, последно виждани през 2008 година по данни на JPMorgan Chase. Анализаторите на банката пресмятат, че вносните цените на нехранителни артикули и сила са нарастнали с съвсем 4% през първото тримесечие в Съединени американски щати, най-вече от три години насам.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР