Признаците на гадене и задух (диспнея) са по-високи рискови фактори

...
Признаците на гадене и задух (диспнея) са по-високи рискови фактори
Коментари Харесай

Първото специализирано българско изследване на болни от COVID-19 - какво научиха лекарите

Признаците на гадене и зной (диспнея) са по-високи рискови фактори за тежко развиване на COVID-19. Освен това, аномалии при съществени възпалителни маркери подсказват неприятно развиване на болестта. Това е главното умозаключение в за COVID-19. То е направено от ВМА и включва единствено случаи на доказани с PCR проби диагнози COVID-19, които са се лекували в болничното заведение. в базата на една от най-големите профилирани платформи за просвета и медицина PubMed.
В проучването са прегледани хоспитализациите на общо 138 пациенти, разграничени на тежки и среднотежки случаи, като множеството от притетите са мъже (63%). Средната им възраст е 52,9 години. Анализът на случаите обгръща интервала март 2020 – юни 2020 година. Припомняме, че първият публично регистриран случай на COVID-19 в България беше на 8 март, а първият смъртен случай – на 11 март.
 Симптомите на ковид, грип и простуда - по какъв начин да отличим тези заболявания Симптомите на ковид, грип и простуда - по какъв начин да отличим тези заболявания
На първия стадий признаците на ковид могат елементарно да бъдат комплицирани с деянията на грип. В множеството случаи и двете болести са прочие..
Основните клинични признаци на COVID-19 при тези пациенти са тресчица (висока температура), изнемощялост, кашлица и главоболие. При приема във ВМА, 79% от пациентите (109 от всичките 138), са били с температура над 37,5 градуса. Само трима са имали лимфаденомегалия – т.е., подути до мъчително положение лимфни възли. При съвсем 40% от пациентите е имало сатурация (насищане на кръвта с кислород) под 93%. Отпадналост е имало при 124 пациенти, а кашлица – при 95. Също при 95 е имало главоболие. Гадене са имали 18 души, като 8 от тях са тежки случаи, а зной са имали 39 души, 15 от които са тежки случаи. Много по-редки са признаци като конюнктивит – единствено при 12 души, 10 от които са в тежко положение, а при 7 е имало диария и забавното е, че единствено 3 от тях са тежки случаи.
Кои са маркерите за тежка форма на COVID-19 съгласно това изследване – ниско равнище на лимфоцити, по-високи равнища на креатинин (свързано е с функционалността на бъбреците), фибриноген, феритин (показва съществуването на желязо в организма), CRP и LDH. И според заключенията на проучването, по-високорискови са възрастни мъже с хипертония, сърдечно-съдови болести, онкоболни и хронична бъбречна непълнота със признаци на зной и гадене.
Интересен факт е, че на единствено 28 пациенти е даден " Хидроксихлорохин ", на 24 – " Авирон ", а " Лопинавир/Ритонавир " на единствено 4. Първото и последното лекарство бяха включени кои медикаменти оказват помощ при ковид – само че с конкретизиране, че резултатът е незабележим. На 5 пациенти пък е даден озелтамвир – това е другото име на " ".
В последна сметка – 121 от 138-те пациенти в изследването са изписани, откакто положението им се е подобрило. При завършването на изследването 11 пациенти към момента са останали във ВМА, а 6 са умряли – всичките с други болести, измежду които сърдечни, хипертония, онкоболни, хора със захарен диабет и/или хронична обструктивна белодробна болест. 9 пациенти са минали през интензивно поделение, като 8 са били интубирани. Един пациент е екстубиран и изпратен на домашно лекуване след 49 дни на интубация.
 Изследване на английски учени откри кои са главните признаци на ковид Изследване на английски учени откри кои са главните признаци на ковид
Умората, главоболието и загубата на подушване са най-често срещаните признаци през първите седем дни на боледуване от COVID-19. Това е е...
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР