Призивът за участие на Тайван в дейностите, механизмите и срещите

...
Призивът за участие на Тайван в дейностите, механизмите и срещите
Коментари Харесай

Международната общност подкрепя включването на Тайван в Световната здравна асамблея

Призивът за присъединяване на Тайван в дейностите, механизмите и срещите на Световната здравна организация, насочен от 644 европейски парламентаристи, е надълбоко оценен от държавното управление и народа на страната – това обявиха от Министерство на външните работи на Република Китай.

Тайван се радвана голяма интернационална поддръжка във връзка с мечтаното от него включване в идната Световна здравна асамблея. Последната нормално се организира през месец май в Женева, само че тазгодишното издание ще се състои в интервала 11-14 ноември поради пандемията, породена от Covid-19.

По-рано тази седмица бе изпратено писмо до генералния шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, в което се акцентира смисъла на наличието на Тайван в Организация на обединените нации. Писмото бе копирано и изпратено и до Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, и до Жосеп Борел, висшия представител на Европейски Съюз за политиката на сигурност и външните работи. То бе подписано от основни членове на Европейския парламент, както и от законодатели от 22 държави-членики на Европейски Съюз, Исландия, Норвегия и Англия.

В писмото се споделя, че Тайван е спечелил международно самопризнание за ефикасното ръководство на пандемията и навременната филантропична помощ, като тайванският модел за битка с ковид е потвърдено сполучлив.

Въпреки това на островната страна неведнъж е бил отказван достъп до СЗО. Подобно отношение освен погазва правото на 23 милиона жители на Тайван, само че също по този начин съставлява сериозна опасност за световната мрежа за предварителна защита на болесттите, написа още в писмото.

Тедрос Гебрейесус би трябвало да поправи позволените неточности, като предложения Тайван да взе участие в СЗА като наблюдаващ. Световната здравна организация не трябва да подценява никого в напъните си за реализиране на „ Здраве за всички “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР