Призивът на унгарското правителство за прекратяване на огъня в съседна

...
Призивът на унгарското правителство за прекратяване на огъня в съседна
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в Будапеща: Призивът на Унгария за прекратяване на огъня в Украйна е циничен

Призивът на унгарското държавно управление за преустановяване на огъня в прилежаща Украйна е " безсрамен ", поради това, че огромни елементи от страната са окупирани от съветските сили, заяви американският дипломат в Будапеща Дейвид Пресман, представен от Ройтерс.

Посланикът не загатна категорично унгарския министър председател Виктор Орбан, само че унгарският водач неведнъж е призовавал за преустановяване на огъня и мирни договаряния - стъпка, която съгласно критици би била равнозначна на подчинение на части от украинската територия на съветския президент Владимир Путин.

" Когато чуваме политици да се застъпват за помиряване, маскирано като мир, дано сме доста ясни: единствено един човек може да откри мир. Ако Путин спре боевете, войната ще свърши. Ако Киев спре да се бие, Украйна ще загине ", сподели Пресман по време на семинар в Будапеща.

Говорителят на унгарското държавно управление към този момент не е дал отговор на запитванията на Ройтерс за коментар.

" Цинично е да се приказва за преустановяване на огъня, когато не твоята страна е тази, от чиято територия съвсем една пета е окупирана от задгранична войска ", добави посланикът.

Коментарите на Пресман демонстрират засилващия се ерес измежду съдружниците от НАТО. Орбан, който беше избран отново през 2022 година за четвърти пореден мандат, сподели, че да бъде страна членка на НАТО е от " жизненоважно значение " за Унгария, само че държавното управление му няма да изпрати оръжие на Украйна или да скъса икономическите си връзки с Москва.

Пресман добави, че блокирането на съвещанията на високо ниво на Комитета НАТО-Украйна от страна на Унгария, поради спор с Киев за отношението към етническите унгарци, е " несъстоятелно ".

" Обезпокоени сме от потреблението от унгарските управляващи на НАТО като инструмент за решение на двустранни разногласия ", акцентира дипломатът.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР