Призив за ислямска молитва прозвуча днес за първи път от

...
Призив за ислямска молитва прозвуча днес за първи път от
Коментари Харесай

Голяма джамия в Германия за първи път излъчи призив за молитва


Призив за ислямска молитва прозвуча през днешния ден за първи път от джамията в град Кьолн – една от най-големите в Германия, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Властите в четвъртия по брой на популацията немски град разрешиха предходната година на джамиите да аплайват за позволение за апел за молитва с оптималната дълготрайност от пет минути във времето сред 12 и 15 ч. в петъчните дни, с несъмнено ограничаване за силата на звука според от местоположението.

Това няма да е първият път, когато в Германия проехтява ислямски апел за молитва, само че в тази ситуация става дума за изключително прочут храм. Централната джамия в Кьолн е модерна постройка с две високи минарета, ситуирана на многолюден път покрай центъра на града, който има една от най-големите мюсюлмански общности в страната.

Джамията е ръководена от Турско-ислямския съюз за религиозни въпроси и беше открита от турския президент Реджеп Ердоган през 2018 година

Съюзът съобщи, че в сряда е било реализирано съглашение с градската администрация за двегодишно пробно лъчение на апела.

До момента апелът за молитва се чуваше единствено вътре в джамията, а в този момент ще бъде излъчен по високоговорител и ще може да се чуе отвън постройката. Властите обаче дефинираха силата на звука да бъде лимитирана до 60 децибела за жителите наоколо.

Според кмета на Кьолн разрешаването на апела за молитва демонстрира, че градът цени многообразието. Наложените ограничавания върху плана обаче свидетелстват за деликатността на въпроса. А самото изграждане на джамията в края на първото десетилетие на 21-и век провокира опозиция от десни групи, тогавашния архиепископ на Кьолн и други, отбелязва АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР