Приятел ли си или враг? Изглежда това е бил определящо

...
Приятел ли си или враг? Изглежда това е бил определящо
Коментари Харесай

Приятели и врагове: външната политика в първите шест месеца на Тръмп

Приятел ли си или зложелател? Изглежда това е бил определящо за метода на президента Доналд Тръмп към външната политика в първите му шест месеца на поста.

Във вътрешен проект следствието дали Русия се е месила в миналогодишните избори в Съединени американски щати продължава да е " бодил в петата " и спънка за очевидното предпочитание на Тръмп да има топли връзки с съветския си сътрудник Владимир Путин.

Що се отнася до първичното " мъжко другарство " с китайския президент Си Цзинпин, то също се огъна под бремето на геополитически и стопански несъгласия. Но други се радват на съществено благоволение от страна на американския държавен глава.

От задграничните му визити, дейности и изказвания може да се направи извод кой попада в лагера на приятелите. В една или друга степен поддръжката му окуражи страните, към които той е благосклонен, да подхващат политически ограничения във вътрешен или районен проект, които по-късно предизвикваха разногласия.

Някои от обичайните неприятели на Съединени американски щати обаче може да се окажат в още по-рисковано състояние, в сравнение с при президента Барак Обама, който като цяло избягваше директната борба и даже следваше курс на дипломатическо отваряне към Иран и Куба.

Журналисти от АП, които работят в страни с основно значение, оферират своята оценка на динамичността в връзките приятели-неприятели:

Джон Гамбрел за Саудитска Арабия

Саудитска Арабия има вяра в Тръмп. Свръхконсервативното сунитско кралство беше хазаин на първото задгранично посещаване на новия американски президент, в границите на което той взе участие в конференция за битка с тероризма дружно с представители и на други мюсюлмански страни.

Зародилите се положителни връзки сред тях не бяха изненада, имайки поради, че Тръмп е някогашен критик на съглашението за иранската нуклеарна стратегия, станало една от аргументите за хладните връзки сред кралството и държавното управление на Обама.

При основаването на положителни връзки с водачи от Близкия изток като саудитския крал Салман и египетския президент Абдел Фатах Сиси сегашният американски държавен глава също така сподели подготвеност да не обръща внимание на безпокойствата за правата на индивида.

През януари Тръмп изпрати специфичните сили на Съединени американски щати в Йемен, с цел да проведат там интервенция в поддръжка на ръководената от Саудитска Арабия коалиция, при която починаха към 30 души, в това число дами, деца и командос от елитните елементи на американските военноморски сили, " тюлените ".

Освен това президентът на Съединени американски щати разгласява известия в " Туитър " против Катар и намерено подлага на критика този американски съдружник, на чиято територия се намира огромна военна база на Вашингтон - дейности, които са в подтекста на напъните на Саудитска Арабия да изолира Доха. Това стана, макар че представители на държавното управление му пробват да посредничат за споразумяване на рецесията.

Фотогалерия: Сила и почитание към домакините, или какво загатва Мелания Тръмп с облеклата си >

31-годишният наследник на крал Салман, новоизбраният престолонаследник принц Мохамед бин Салман, беше един от първите задгранични представители, побързали да посетят Америка, с цел да се срещнат с Тръмп. Той имаше няколко срещи със зетя на президента на Съединени американски щати Джаред Къшнър.

Сега, когато към този момент е първи в редицата за заместничество на трона, принцът най-вероятно се надява да извлече изгоди от тези връзки, които да спомогнат да бъде още по-силно затвърдена мечтаната от него посока за развиване на Саудитска Арабия - да се понижи икономическата взаимозависимост на кралството от износа на петрол предвид на запазващата се ниска цена на енергоизточниците на международните пазари.

Арън Хелър за Израел

За Тръмп Израел несъмнено спада към категорията на най-доверените другари. Още при започване на предизборната си акция той се представяше като категоричен покровител на тази страна, който би имал надалеч по-добри връзки с премиера ѝ Бенямин Нетаняху, в сравнение с имаше Обама.

След нееднократните конфликти с предходния американски президент националистическата десница в Израел имаше огромни упования от Тръмп. Неговият дипломат в Тел Авив е Дейвид Фридман, юрист, профилиран в каузи за неплатежоспособност, който е събрал от дарения милиони долари за селището Бейт Ел. Това обитаемо място на север от Ерусалим се намира в сърцето на окупираните територии, върху които палестинците желаят да изградят своя самостоятелна страна.

Фондация на Джаред Къшнър - специфичния делегат на американския президент по въпросите на напъните за мир в Близкия изток - също е подпомагала Бейт Ел. Според данъчни заявления даже самият Тръмп посредством своята фондация е дарил пари за еврейска семинария в същото населено място.

 Приятели и врагове: външната политика в първите шест месеца на Тръмп
© Associated Press

Президентът загатна за желанията си към Израел, включвайки тази страна в първата си задгранична обиколка, където бе посрещнат с ласкателства от своите домакини. Тръмп се изрича позитивно за Нетаняху и, както се твърди, е заел страната му в разногласията с палестинците. Като подучване за израелската страна послужи и твърдата позиция на американския президент във връзка с Иран.

В същото време Тръмп не извърши предизборното си заричане да реалокира посолството на Съединени американски щати в Ерусалим и разгласи, че ще работи за реализиране на " дефинитивно съглашение " за мир в Близкия изток. Това породи опасения в Израел, че страната може да бъде подложена на напън да направи нежелани отстъпки.

Успоредно с това палестинците също поставиха старания да се харесат на Тръмп. Президентът на Палестинската автономност Махмуд Абас посети Вашингтон, с цел да се срещне персонално с него, и похвали лидерските му качества. Но отприщилата се нова вълна на принуждение в Ерусалим поради заветен за мюсюлманите и евреите комплекс, за който се водят разногласия, стана причина за първия конфликт на президента на Съединени американски щати с действителността на десетилетния спор. Показателен ще е методът, по който неговото държавно управление ще се опита да овладее напрежението.

Ванеса Гера за Полша

При визитата си в Полша този месец Тръмп сипеше похвали, изтъквайки, че в предишното страната се е борила за независимост от подтисничество и окачестви страната - която мощно се опълчва на приемането на каквито и да било мюсюлмански бежанци - като бранител на западната цивилизация. Тръмп не загатна нищо за господство на закона или човешки права, макар че през последните 20 месеца ръководещата там популистка партия укрепваше властта си по метод, отслабвайки контрола и салдото сред институциите.

Само дни след визитата партия " Право и правдивост " стартира да прави законодателни промени, които да дадат държавното управление огромни нови пълномощия върху съдилищата. Единият от законопроектите призоваваше неотложно да бъдат освободени всички съдии от Върховния съд, а министърът на правораздаването получаваше право да ги сменя. Освен това другото законодателните промени щяха да дадат на ръководещата партия и директен надзор върху оповестяването на законността на резултатите от избори, което е в компетенциите на Върховния съд.

 Приятели и врагове: външната политика в първите шест месеца на Тръмп
© Associated Press

Тази седмица вследствие на траяли с дни всеобщи митинги в цялата страна президентът на Полша наложи несъгласие на два от трите законопроекта за правосъдната система, в това число на този за Върховния съд. Но не посегна на третия, който дава право на министъра на правораздаването да дефинира ръководителите на първоинстанционните съдилища, което съгласно критиците също е противоконституционно.

" Мълчанието на Тръмп за проблемите на полското държавно управление с демокрацията и върховенството на закона послужи като поощрение за Варшава малко след визитата му да предприеме още ограничения, слагащи на процедура завършек на независимостта на правосъдната система и разделянето на управляващите ", съобщи Марчин Заборовски, политически анализатор от " Вишеград инсайт ", списание за политиката в Централна Европа.

Адам Шрек за Иран

Тръмп към момента не е скъсал съглашението за иранската нуклеарна стратегия. Неговото договаряне с присъединяване на Съединени американски щати и останалите международни сили продължи години наред и докара до това, че Техеран одобри върху неговата нуклеарна стратегия, която предизвикваше разногласия, да бъдат наложени ограничавания в подмяна на облекчение на глобите. Засега не е ясно дали това е ситуацията.

Броени дни след встъпването в служба на Тръмп тогавашният му консултант по националната сигурност Майкъл Флин съобщи, че на Иран " е отправено предизвестие ", а мотивът бе тестване на ракета. Това не попречи на Техеран да продължи да създава оръжейни стратегии. За последните шест месеца Иран показа обществено нови видове въоръжение, организира военни учения и изстреля балистична ракета с морско базиране, чийто обхват, както се твърди, е 300 км.

 Приятели и врагове: външната политика в първите шест месеца на Тръмп
© Associated Press

Миналия месец ирански патрулен транспортен съд освети с лазер хеликоптер на Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати над Ормузкия пролив - казусът, беше охарактеризиран като рисков от американските военни. Този месец Тръмп обмисляше разновидността да разгласи, че Иран не съблюдава съглашението за нуклеарната стратегия, само че в последна сметка удостовери, че осъществяването му се съблюдава. След три месеца той още веднъж ще би трябвало да се върне към този въпрос.

Въпреки всичко американското държавно управление наложи нови наказания на Техеран, в това число 18 този месец против физически и юридически лица на съображение, че са оказвали подпомагане за развиването на иранските неядрени оръжейни стратегии.

А неотдавна Вашингтон насочи ново предизвестие, че за Техеран ще има " нови и тежки последици ", в случай че не освободи всички американски пандизчии, които държи. Сред тях е възпитаникът на Принстън Сюе Ван, за чието арестуване преди близо година се разбра едвам този месец, когато беше наказан на 10 години отнемане от независимост.

Ерик Талмадж за Северна и Южна Корея

Тук няма изключително място за подозрения. Северна Корея освен е зложелател на Съединени американски щати - " върл зложелател ", както тя самата е обявявала. Двете страни на процедура към момента са във война, защото Корейската война от 1950-1953 година завършва с помирение, което работи и до през днешния ден, макар че е било замислено като краткотрайно.

Пхенян не криеше, че е сърдит от политиката на Вашингтон при ръководството на Обама на опазване на глобите и останалите форми на напън и отхвърляше каквито и да било контакти. Но през първите шест месеца от мандата на Тръмп Северна Корея като че ли е още по-раздразнена - въпреки неговата политика по този въпрос дотук да се показва единствено в словесни изяви, най-вече сериозни изявления в Туитър.

Северът тества американския президент по много фрапантен метод - последния път това стана с тестването на 4 юли (националния празник на САЩ) на първата си междуконтинентална балистична ракета.

 Приятели и врагове: външната политика в първите шест месеца на Тръмп
© Associated Press

Дръзкият блян на севернокорейския водач Ким Чен-ун да се сдобиване с нуклеарни оръжия и ракети, които могат да доближат Съединени американски щати, ненапълно цели да вбие чеп сред Вашингтон и Сеул - а Тръмп не оказва помощ доста да се парира този опит.

Той упрекна Сеул, че не способства задоволително за защитата си и напролет небрежно разположи в Южна Корея система за противоракетна защита - станала обект на разногласия, преди консерваторите да изгубят президентския пост. Системата обаче е единствено отчасти разгърната, защото цялостната ѝ дислокация бе отсрочена от новия президент либерал Мун Дже-ин, с цел да се направи оценка за влияние върху околната среда.

Като един от най-лоялните съдружници на Вашингтон за Южна Корея и нейната национална сигурност е от изключителна значимост да се знае какви тъкмо са позициите на американския президент. Но сега за Сеул Ким Чен-ун може да се окаже по-предвидим от Тръмп.

Майкъл Уайсънстайн за Венецуела

Нещата в връзките сред Съединени американски щати и Венецуела не са добре, откогато през 2006 година в тирада в Организация на обединените нации тогавашният президент Уго Чавес назова американски си сътрудник Джордж Буш " Дявола ".

Обама избягваше конфликтите с Венецуела и насърчаваше разговора сред държавното управление и опозицията. Тръмп заплашва, че ще предприеме " навреме решителни стопански дейности ", в случай че президентът Николас Мадуро в действителност пренапише конституцията, което съгласно съперниците му ще отвори пътя за еднопартийна, властническа страна.

Сред вероятните дейности са наказания против износа на нефт от Венецуела или просто разширение на листата с представители на управляващите, нямащи право да имат настоятелен връзки със Съединени американски щати. Мадуро и хората в най-близкото му обграждане упорстват, че в неделя все пак ще бъдат създадени плануваните избори за Учредително заседание, нещо, което ще покаже какъв брой надалеч е подготвен да стигне Тръмп.

 Приятели и врагове: външната политика в първите шест месеца на Тръмп
© Associated Press

Правителството му към този момент наложи наказания на венецуелския вицепрезидент и осем съдии от Върховния съд, което към този момент не е оказало някакво доловимо влияние върху държанието на формален Каракас. Вчера наказания бяха наложени против още 13 настоящи и някогашни фигури от държавното управление на Мадуро.

За Венецуела Съединени американски щати остават главният източник на твърда валута, посредством която венецуелските управляващи да запазят платежоспособността си, защото към половината от нефтения експорт на Каракас отива точно там. Ако бъде стеснен експортът на нефт от Венецуела, ще бъдат подронени устоите на ръководството на Мадуро, само че в същото време това ще докара до увеличение на компликациите за хората и той ще получи елементарно опрощение за спираловидното срутване на стопанската система.

Продължаващото потребление на наказания против физически лица може да е симптом, че Вашингтон няма да предприеме икономическа борба, въпреки и американският министър на финансите Стивън Мнучин да съобщи, че е допустимо да има още наказателни ограничения, в случай че държавното управление на Мадуро не промени курса си. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (500)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР