Приветстваме постигнатия напредък от България по пътя ѝ към приемането

...
Приветстваме постигнатия напредък от България по пътя ѝ към приемането
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС приветстваха напредъка на България по пътя към еврото

П риветстваме постигнатия прогрес от България по пътя ѝ към приемането на еврото и я насърчаваме да продължи напъните си до осъществяването на всички критерии за конвергенция. 

Това се споделя в изказване, признато на срещата на върха на страните от еврозоната.

Страната ни се загатва за първи път на такава среща, написа.

По-рано министър председателят в останка Николай Денков съобщи, че чакаме окончателната дефиниция, само че акцентира, че политическата неустойчивост у нас ще се отрази и към този момент се отразява на възможностите ни за Шенген по сухопътните граници и еврозоната. 

Днес е вторият ден от срещата на върха в Брюксел. Лидерите на Евросъюза се събраха в четвъртък, с цел да разискват значими тематики. Снощи те утвърдиха предлагането приходите от запорираното съветско имущество поради войната в Украйна да бъдат употребявани в интерес на Киев, съобщи.

Появиха се догатки, че Европейски Съюз се нуждае най-малко от 100 милиарда евро, с цел да може да се оправи с възможна офанзива от страна на Русия. Темата беше изведена на напред във времето и след писмото на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел до страните членки, в което той прикани за радикални и съответни стъпки в региона на защитата, само че и за слагане на стопанската система на военна основа.

„ Взехме доста значими решения, изключително като направихме допустимо да вземем приходите от замразеното съветско имущество. Има предложение, показано от Комисията. Решени сме да действаме доста бързо, с цел да можем да вземем част от тези пари, с цел да подкрепим Украйна, в това число с военно съоръжение, и това демонстрира, че 27-те водачи към масата схващат сериозността на обстановката. Това демонстрира, че сме решени да окажем по-голяма поддръжка на Украйна ”, сподели председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„ Има мощна поддръжка за потреблението на приходите от замразените активи за военни цели за Украйна. Казах на водачите, че в случай че сме бързи в приключването на предлагането, ще можем да разпределим първия милиард още на 1 юли. Така че това зависи от нас, в нашите ръце е. Ако сме бързи, през лятото ще има съответни дейности ”, добави ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР