Привързаността е базова потребност на всеки човек. Не случайно копнеем

...
Привързаността е базова потребност на всеки човек. Не случайно копнеем
Коментари Харесай

Как да разберем, че имаме сигурна привързаност?

Привързаността е базова нужда на всеки човек. Не инцидентно копнеем за обич, свързване, другарство и фамилиарност в връзките. Далеч не ни е задоволително да имаме студени настоятелен връзки, нали? Всеки от нас има инстинкт да се привързва и тъкмо това е концепцията в основата на известната Теория на привързаността, основана от психоаналитика Джон Боулби.

Според неговите хрумвания децата идват на този свят с инстинктивната нужда да се привързват, тъй като това обезпечава оцеляването им в този свят. Какво ще бъде качеството на привързаността зависи от доста фактори – зрелостта на родителите, готовността им да откликват, схващат и дават отговор на потребностите на децата си и така нататък

Според Боулби, има два съществени типа обвързаност – сигурна и несигурна. Сигурната обвързаност е тази, при която детето се усеща прочувствено несъмнено в наличието на родителя. И противоположното, несигурна обвързаност се построява, когато детето не изпитва, че може да разчита за прочувствена сигурност от родителя.

Несигурната обвързаност се дели на 3 подтипа: избягваща, тревожна, амбивалентна. Вече разгледахме особеностите на несигурната обвързаност, само че по какъв начин да разберем, че имаме сигурна обвързаност? И по какъв начин да я разпознаем у другите?

Какво съставлява сигурната обвързаност?

Смята се, че ние построяваме жанр на сигурна обвързаност, когато обгрижващият различен е бил физически и прочувствено наличен за потребностите ни, когато сме били. Научили сме се от своя персонален опит, че другите хора заслужават доверие. Започнали сме да разчитаме на другите в обстановки на тревога и стрес, Научили сме се да търсим, получаваме и даваме разтуха, отбрана и поддръжка.

Когато тази наша съществена потребност е била задоволена сме минали умерено към проучване на външния свят. Имаме доста другари, защото сме научили по какъв начин да се свързваме с други хора. Сигурният жанр на обвързаност ни разрешава да развием тактики за регулация на напрежението. В същото време отваря пространство за осъществяване на когнитивна активност и изпробване с разнообразни тактики за справяне с сложни обстановки.

Как да разберете, че имате сигурна обвързаност?
Цените връзките си

Връзките са значима част от живота на всеки човек. За разлика от несигурните стилове на свързване, хората със сигурен жанр ценят връзките по един здравословен метод. Те са значими, по тази причина поставят грижа, сила и време в тяхното създаване и поддържане. Сигурните хора не се вкопчват в връзките като „ удавник за сламка “, нито бягат от тях като „ демон от тамян “. Те осъзнават, връзките са значими, тъй като посредством тях израстваме като по-добри хора.

На вас може да се разчита

Една от най-важните характерности на хората със сигурен жанр на обвързаност е тяхната постоянност, сдържаност и успокоение. Хората усещат у вас тези характерности и имат навика да ви търсят, когато се усещат в дисбаланс или имат проблем. Просто вие сте човек, на който може да се разчита. Хората към вас ви усещат като устойчиво наличие, което им вдъхва чувство за сигурност и доверие.

Няма какво да криете

Ако имате сигурен жанр на обвързаност сте се научили да живеете СЕБЕ СИ, а не да се криете зад маски, неистини, мечти и параноя. Показвате същинското си лице на всички места, където отидете. Това разсънва доверие и съответния отклик у другите. Много постоянно хората към вас се усещат удобно да бъдат тъкмо толкоз себе си, колкото и вие. Вашата неприкритост е магнит, който притегля топли и сърдечни връзки, в които се чувствате като вкъщи си.

Инфо: https://frida.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР