Притесненията са основателни защото страната разчита на сателити, с които

...
Притесненията са основателни защото страната разчита на сателити, с които
Коментари Харесай

САЩ, Русия, космос и ядрени оръжия: Притеснения отвъд океана

Притесненията са основателни тъй като страната разчита на спътници, с които обезпечава както навигация, по този начин и непрекъснат надзор върху своя нуклеарен боеприпас. В отчет на Агенцията за отбранително разузнаване от 2022 година се споделя, че в продължение на години Русия създава системи, предопределени да обезвреждат американски военни и търговски галактически спътници.

Според двама души, осведомени с въпроса, неразбираемото предизвестие на ръководителя на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите за " сериозна опасност за националната сигурност " в сряда е обвързвано с опитите на Русия да създаде противоспътниково нуклеарно оръжие за потребление в космоса, написа " Politico " в собствен разбор.

 

Макар че хората не предоставиха повече детайлности за информацията, единият от тях означи, че Съединени американски щати повече от година са загрижени за евентуалното основаване и разполагане на антисателитно нуклеарно оръжие от страна на Русия - оръжие, против което Съединени американски щати и други страни няма да могат да се защитят съответно.

 

В изказването си от сряда сутринта републиканецът Майк Търнър съобщи, че неговата комисия е предоставила информацията за опасността за националната сигурност и прикани администрацията да разсекрети разследващите данни, с цел да могат длъжностните лица и законодателите да обсъдят въпроса със съдружниците.

 

Не е ясно какво е предиздвикало Търнър да направи изказването в този момент, защото разследващата информация е била разполагаем на водачите на комисията по разузнаване на Камарата на представителите и техните висши помощници в предпазена стая на Капитолийския рид повече от седмица, сподели един от хората. Комисията по разузнаване на Сената също е имала достъп до информацията.

 

Във вторник членовете на комисията по разузнаване към Камарата на представителите гласоподаваха за отваряне на разследващата информация за обзор за всички членове. Всички членове на Сената към този момент също имат достъп.

 

Възможно е Търнър да се е опитал да сигнализира за напредъка на Русия в космоса, с цел да подчертае нуждата законодателите да одобрят спомагателна помощ за Украйна. Сенатът одобри спомагателния законопроект, включващ 60 милиарда $ помощ за Киев. В момента той се преглежда от Камарата на представителите.

Един от членовете на комисията по разузнаване в Камарата на представителите съобщи, че разследващите данни са " притеснителни ". Друг съобщи, че " това е сериозен въпрос, само че не е непосредствена рецесия ". И двамата членове, както и останалите осведомени с разследващата информация, получиха анонимност, с цел да приказват за класифицирани материали.

 

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че е " сюрпризиран ", че Търнър е направил обществено притежание предизвестието си, като съобщи пред репортерите на Белия дом, че преди този момент се е свързал с висшите конгресни водачи от " Бандата на осемте " (разговорен термин за група от осем водачи в Конгреса на Съединените щати, които са осведомени за секретни разследващи въпроси от изпълнителната власт, бел. ред.), с цел да организира класифицирана полемика. Съливан не удостовери, че поисканата среща, в която ще взе участие Търнър, е по същия въпрос: " Оставям на вас да вършиме каквито желаете връзки ".

 

Републиканецът Джейсън Кроу съобщи в изказване, че чака администрацията на Байдън да вземе вярното решение по отношение на разсекретяването на разследваща информация. " Те са го употребявали по-често и по-стратегически от всяка друга администрация. И ще вземат решение дали е значимо и рационално да го създадат в този случай. Това е сериозен въпрос, само че не е рецесия ", сподели той.

 

През последните години американските управляващи сигнализираха за ракети, изстреляни от повърхността на Земята, които могат да унищожат спътници в орбита. През 2021 година Русия организира тест на противоспътникова ракета върху един от личните си спътници, като го раздроби на повече от 1500 части парчета - които могат да съставляват сериозна опасност за други обекти в орбита.

 

ABC по-рано заяви детайлности за най-новите разследващи данни, свързани съответно с противоспътниковото нуклеарно оръжие.

 

Съществуват и редица други въпроси, които администрацията преглежда като притеснителни във връзка с дейностите на Русия в космоса, в това число някои разработки с нейни спътници и заглушаването на американски спътници.

Администрацията е загрижена и за съветската хиперзвукова крилата ракета 3M22 Zircon, която е предопределена за поразяване на наземни и морски цели. Хиперзвуковата ракета влезе на въоръжение предходната година на борда на съветска фрегата.

 

Перспективата Русия да развие качества, свързани с космоса, идва на фона на усилването на връзките сред Москва и Пхенян.

 

През декември севернокорейският водач Ким Чен Ун даде обещание да изстреля три военни шпионски спътника през 2024 година Три месеца по-рано Ким се срещна с съветския президент Владимир Путин на космодрума " Восточний ", най-важния съветски център за изстрелване на ракети, с цел да обсъдят по какъв начин страните могат да си сътрудничат в региона на космоса.

 

Ерин Банко, Александър Уърд и Лий Хъдсън в " Politico ", преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР