Притеснения има, но засега реалните резултати са по-скоро много положителни

...
Притеснения има, но засега реалните резултати са по-скоро много положителни
Коментари Харесай

Икономистът Георги Ангелов:Преструктурирането трябва да започне със спиране на неефективните разходи

Притеснения има, само че към този момент действителните резултати са по-скоро доста позитивни за бизнеса. Има контрастност сред това, което се приказва пред медиите, и това, което демонстрират финансовите и стопански резултати. Това сподели икономистът Георги Ангелов в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Петролният бизнес, банките, промишлеността бележат огромни облаги. Основният проблем съгласно него е, че дотациите за бизнеса не са съгласно потребностите, а на калпак. „ Компенсациите за тока доближиха към 1 милиард лв. на месец. Ние даваме повече за обезщетения, в сравнение с за пенсии към този момент. Малките и междинни бизнеси, които в действителност страдат от високите цени на силата, и тези, които печелят, получават една и съща дотация. Това е хабене на обществени средства ", разяснява той.

Преструктурирането на разноските би трябвало да стартира точно със прекъсване на тези неефективни разноски и диференцирането на дотациите.

В обстановка на започваща криза повдигането на налозите би били контрапродуктивно, защото това ще задълбочи икономическите проблеми, а приходите ще спаднат. „ Усилията би трябвало да бъдат ориентирани към стимулирането на стопанската система. Не бива да се подвигат данъчни ставки, а да се работи върху нараснала събираемост, с цел да си заплащат всички налозите ", разяснява Ангелов.

Средствата по Плана за възобновяване ще бъдат налични до края на годината, само че стратегиите и плановете би трябвало да бъдат подготвени, с цел да можем да стартираме действително да получаваме парите, акцентира икономистът. „ С тези средства можем да избегнем риска от криза и да имаме повече доходи в бюджета. Разбира се, би трябвало да се приготвят промените, с цел да може бързо в идващия парламент те да бъдат признати ", акцентира Ангелов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР