Притежаваната от Лукойл рафинерия Нефтохим заобикаля забраната на Европейския съюз

...
Притежаваната от Лукойл рафинерия Нефтохим заобикаля забраната на Европейския съюз
Коментари Харесай

Лукойл Нефтохим заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

Притежаваната от " Лукойл " рафинерия " Нефтохим " заобикаля възбраната на Европейския съюз за търговия в държави-членки с артикули, създадени от съветски нефт. 

Това излиза наяве от  съвместен разбор, направен от " Глобъл Уитнес " (Global Witness), основания в София Центъра за проучване на демокрацията и Центъра за проучване на силата и чистия въздух, представен от уеб страницата " Политико " (Politico).

Според цитирания от " Политико " отчет, като се възползва от дерогацията – т.е. европейското изключени от глобите против Русия поради водената от нея война против Украйна, бургаската рафинерия е натрупала солидни облаги. Анализаторите показват, че тя създава горива и масла от евтината съветска суровина, които изнася за страни отвън Европейския съюз. 

Според отчета обаче, продукцията по-късно се претрупва от транспортен съд на транспортен съд в намерено море или на интернационалните пристанища, с цел да се прикрият следите, след което горивата влизат в Европа и даже в Съединените щати. 

" Текущата граница на цените на петрола, избрана на 60 $ за барел, е нарушена. Руският нефт Уралс (Urals) се търгува на към 75 $ за барел ", се споделя в обявата, съгласно която съветският експорт продължава да пораства и доближава " рекордните " 3,72 млн. барела дневно при започване на октомври. 

" Приблизително 20-25% от европейския импорт на недопечен нефт и рафинирани артикули към момента е с съветски генезис, постоянно непряко през трети страни като Турция, ОАЕ, Мароко, Египет и Индия “, разясняват откривателите.

Според тях, за първите девет месеца на годината бургаската рафинерия е преработила 4,5 милиона тона съветски недопечен нефт. 

" Това е осигурило в хазната на Кремъл близо 1 милиарда евро като директни налози – сума задоволителна за ръководството на наемническата група " Вагнер " за година “, излиза наяве от обявата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР