Пристанището за въглища Ричардс Бей в Южно Африканската република (ЮАР)

...
Пристанището за въглища Ричардс Бей в Южно Африканската република (ЮАР)
Коментари Харесай

Драстичен ръст на износа на въглища за Европа през най-доброто африканско пристанище

Пристанището за въглища Ричардс Бей в Южно Африканската република (ЮАР) усилва фрапантно доставките за Европа, без значение от някои спирания, свързани с инфраструктурата. Това пристанище се счита за най-хубавото африканско пристанище за въглища. Доставките за Европа са нарастнали доста на фона на засиленото търсене, споделя Алън Уолър, началник на оператора на пристанището Transnet SOC Ltd, оповестява Bloomberg.

По думите на Алън Уолър, повече от 14 милиона тона въглища са били изпратени от Ричардс Бей за Европа през 2022 година, което е 28% от общите доставки през пристанището. През 2021 година делът на износа на въглища към Европа от общия експорт, е едвам 4%.

В същото време би трябвало да се има поради, че общият експорт от Ричардс Бей през 2022 година е намалял с 14% на годишна база, до 50,4 милиона тона. Това е най-ниската стойност на индикатора за последнит три години, отбелязва Bloomberg. Причините за намаляването на износа през пристанището за въглища са свързани главно с дефицит на съоръжение от оператора и стачки на чиновници поради заплащането на труда им.

На този декор, през 2022 година Transnet SOC Ltd спря доставките за 22 дни. По оценки на Алън Уолър, в случай че проблемите бъдат решени, компанията може да доближи експорт от 60 милиона тона въглища през 2023 година.

" Ренесансът " на въглищата в света

Потреблението на въглища пораства бързо, а още по-бързо - цената им

Нарастване на търсенето на въглища в Европа се следи след влизането в действие от 1 август 2022 година на ембаргото за закупуване на съветски въглища. В тази връзка европейските страни започнаха да купуват въглища от по-далечни страни, в това число от ЮАР и Колумбия.

При тази обстановка, износът на въглища от Русия е понижен със 7% през 2022 година. Същевременно, през 2022 година започнаха да се възвръщат доставките на съветски въглища през Северозападното направление, т.е. от пристанищата на Балтийско и Баренцово море.

Например по данни на съветските железници, натоварването на пристанищата в посочения район е почнало да се усъвършенства още през октомври, а през януари е с съвсем една трета по-голямо от това перез 2022 година

Участниците на пазара удостоверяват наклонността, а анализатори означават, че до момента в който цените на азиатските пазари са над 150 $ за звук, доставките на въглища ще бъдат печеливши даже през пристанищата на Северозапада на Русия.
 Завръщането на въглищната енергетика в света
Завръщането на въглищната енергетика в света

Към момента са на етап планиране или строителство към 100 нови въглищни електроцентрали
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР