Пристанищата в Бургас, Варна, Констанца и Истанбул подемат обща инициатива

...
Пристанищата в Бургас, Варна, Констанца и Истанбул подемат обща инициатива
Коментари Харесай

Бургас, Варна, Констанца и Истанбул с обща инициатива за привличане на круизи

Пристанищата в Бургас, Варна, Констанца и Истанбул подемат обща самодейност за популяризирането на района като атрактивна дестинация за круизен туризъм. Това разгласи шефът на пристанище Бургас Диян Димов пред Дарик.
Идеята е била разисквана по време на 51-та Генерална асамблея на круизната асоциацията "MedCruise ", която се организира в Тулон, Франция.

"Договорихме се с сътрудниците регулярно да организираме работни срещи. Целта ни е да промотираме район Черно море. В бъдеще ще подготвим обща позиция по проблематичните въпроси, главно въведените свръхвисоки такси за прекосяване на Босфора на пасажерските лайнери ", изясни Димов.

През круизен сезон 2017 пристанище Бургас одобри и обслужи единствено два круизни кораба. Costa NeoRiviera, който беше чартиран от френска туристическа компания докара през април 1 200 задгранични туристи, а през октомври пасажерът "Golden Iris " дебаркира с 790 туристи най-вече от Израел.

"Спадът и даже неналичието на визитите на круизни кораби в Черно море е от две години и е в директна взаимозависимост от геополитическата конюнктура в района. Причините - спорът в Украйна, терористичните актове и военното състояние в Турция, както и повишените такси за прекосяване през Босфора сме ги посочвали неведнъж. За страдание наклонността продължава и няма по какъв начин страната или бургаското пристанище да въздейства на независещата от нас обстановка.

Посещенията на лайнери в българските пристанища са част от круизни линии, които се реализират в Средиземно море защото сами по себе си не може да бъдем крузна дестинация, а са нужни няколко близко ситуирани пристанища, които да образуват круизен маршрут в границите на 7 или 14 дни ", сподели още Диян Димов.

По думите му, и все още не престават да се търсят благоприятни условия за опазване на Бургас на туристическата карта с пасажерски кораби, защото през последните години бяха направени вложения за развиване на това направление.

"Обмисляме и опцията за обновяване на круизни пътувания единствено в Черно море. Като за образец мога да дам тазгодишният първи сезон на пасажера "Княз Владимир " по маршрута Сочи - Ялта - Новоросийск - Севастопол. Анализираме и опцията Морска гара Бургас да бъде насочно пристанище за круизна дестинация Бургас - Средиземноморие за част от десетките хиляди съветски туристи, които почиват у нас и идват тук с летни полети на съветските авиопревозвачи, само че би трябвало да бъде открит круизен оператор, който да схване и да осъществя тази концепция ", съобщи шефът на бургаското пристанище.

От крайбрежните пътувания с туристически корабчета от Бургас през това лято са се възползвали 30 000 туристи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР