Пришпорването на процедурата за промяна на Конституцията обслужва по-скоро политически,

...
Пришпорването на процедурата за промяна на Конституцията обслужва по-скоро политически,
Коментари Харесай

Биляна Гяурова пред Дарик: Пришпорването на процедурата за промяна на Конституцията обслужва по-скоро политически, а не юридически цели

Пришпорването на процедурата за смяна на Конституцията обслужва по-скоро политически, а не юридически цели, разясниха пред Дарик Биляна Гяурова от Български институт за правни начинания. Тя посочи, че промените, засягащи правосъдната система, в огромна степен са в вярната посока и залагат основата за правосъдна промяна, която да обезпечи самостоятелност на съда и самостоятелност на прокуратурата. Въпросът обаче е по какъв начин ще бъдат направени последващите законодателни промени и какви хора ще бъдат назначавани в Прокурорския и Съдебния съвет. Именно от това в огромна степен ще зависи дали ще бъде реализирана самостоятелност, отчетност и ограничение на пълномощията на основния прокурор.

Промените в Конституцията и в частност промените, които ще доведат до промяна на правосъдната система са част от главните задължения, върху които ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и ПП-ДБ скрепяват своите взаимоотношения. Предколедното бързане измененията да бъдат утвърдени на второ четене в националното заседание и изявленията, че политическите цели надвиват над юридическите обаче пораждат още повече подозрения в триумфа на начинанието и слагат въпроса за същинските планове, които стоят зад измененията на Конституцията, разяснява Биляна Гяурова от Български институт за правни начинания.

Гяурова е безапелационна, че посоката, която ще се зададе от измененията в конституцията е вярна. Въпросът обаче какво ще се случи по-късно.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР