Присъствието на 6 декември на службата в руското подворие на

...
Присъствието на 6 декември на службата в руското подворие на
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент

" Присъствието на 6 декември на службата в съветското подворие на съветския и беларуския посланици и на български обществени персони, ангажирани със съдружие „ Русофили ", затвърдиха това съмнение и опасението, че съществува заплаха Църквата да бъде употребена като политически инструмент ". Това декларират в своя деркларация ГЕРБ-СДС.

От обединението осъждат " поредната линия на Русия да трансформира Московската патриаршия в инструмент на външната си политика ".

" Обръщаме се със синовна молба към Българската православна черква да не се поддава на непознати провокации, още по-малко от страна на заела се в тежък братоубийствен спор страна ", акцентират ГЕРБ-СДС.

Пълния текст на декларацията:

Уважаеми господин ръководител,

Уважаеми народни представители,

През последните дни, на посещаване в България е Волоколамският митрополит Антоний, ръководител на външния отдел на Московската патриаршия. Макар тази аудиенция да беше оповестена като църковно-празнична, отдадена на честването на храмовия празник на черквата „ Св. Николай " към съветското подворие, на формалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия се твърди, че визитата е било „ работно ", което удостоверява опасенията, че наместо протоколно-празнични, то е преследвало политически цели, които не се заявяват намерено. Присъствието на 6 декември на службата в съветското подворие на съветския и беларуския посланици и на български обществени персони, ангажирани със съдружие „ Русофили ", затвърдиха това съмнение и опасението, че съществува заплаха Църквата да бъде употребена като политически инструмент.

В този подтекст, ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС желаеме да заявим следното:

- Осъждаме поредната линия на Руската федерация да трансформира Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Защото дълг на всяка поместна черква е да не позволява да бъде използвана от политическата власт, отдавайки Божието кесарю, а не Богу;

- Осъждаме нападателната съветска политика, в това число с военни средства, насочвана от десетилетия извънредно против православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. Една вярна на евангелския дух Църква не може и не трябва да се трансформира в апологет на тази политика, тъй като нашият Спасител е споделил, че ще се нарекат синове Божии миротворците, а не войнолюбците;

- Заявяваме безапелационната си поддръжка за автокефалията на Православната черква на Украйна, провъзгласена според каноните с Томос на Вселенската патриаршия, в качеството ѝ на единствена църква-майка на Киевската митрополия;

- Обръщаме се със синовна молба към Българската православна черква да не се поддава на непознати провокации, още по-малко от страна на заела се в тежък братоубийствен спор страна. А също и да намерения дали не е пристигнало време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната черква на Украйна. Нещо, което към този момент беше направено от православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Елада и което следва да бъде направено от Румънската православна черква.

Българската черква има историческата памет да оцени, какъв брой сложен и бодлив може да бъде пътят на един православен народ за основаване на своя поместна черква. В навечерието на Рождественските празници, като православни християни, ние се молим за бърз завършек на войната, за мир на Земята и снизхождение сред индивидите.

Благодаря Ви за вниманието!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР