Присъединяването на Румъния към Шенген ще улесни усилията на Европейския

...
Присъединяването на Румъния към Шенген ще улесни усилията на Европейския
Коментари Харесай

Николае Чука: Присъединяването на Румъния към Шенген ще улесни усилията на ЕС да подкрепи Украйна и Молдова

Присъединяването на Румъния към Шенген ще улесни напъните на Европейския съюз да поддържа всички страни от Източния фланг, в това число Украйна и Република Молдова. Това съобщи министър председателят Николае Чука след среща в Букурещ с европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Обсъдих с еврокомисаря тематиката за Шенген, която е доста значима освен за страната ни, само че и за целия набор от ограничения, които се подхващат на европейско равнище. След като придобием този статут, има цяла поредност от аспекти, които улесняват всички стъпки, подхванати на равнище Европейски Съюз във връзка с осъществяването на задачите за поддръжка на всички страни от Източния фланг, както и на Украйна и Република Молдова ”, сподели Николае Чука.

На собствен ред европейският комисар Тиери Бретон означи, че Румъния ще може да играе по-важна роля в отбранителната промишленост.

„ Всеки знае, че има война на нашия континент и като всяка война, тя е несигурна. Но това е война с голямо значение. Ние, 27-те народи, взехме решение дружно да създадем всичко допустимо, с цел да подкрепим настояването на украинското държавно управление от началото на войната. Много е значимо да предоставим, по искане на Украйна, муниции и качества. За благополучие имаме всичко належащо, с цел да изградим отбранителната промишленост в Европа още веднъж, само че би трябвало да го създадем дружно и в този момент. Решихме, че би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да увеличим отбранителния потенциал на нашите граници, в това число в случай че е належащо, да вложим малко пари и да увеличим отбранителните си качества. И ние ще го създадем ", съобщи Тиери Бретон.

Той оцени обстоятелството, че Румъния усили бюджета си за защита от 2% на 2,5% от Брутният вътрешен продукт, показвайки, че това е " образец за мнозина ". „ Вярвам, че Румъния ще може да играе още по-важна роля в отбранителната промишленост. И когато една страна харчи повече от 2% от Брутният вътрешен продукт, това е разликата: вие защитавате страната си, само че също по този начин защитавате европейския континент и ви благодаря за това “, добави Бретон.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР