Присъединяването на Финландия и Швеция към Северноатлантическия алианс няма да

...
Присъединяването на Финландия и Швеция към Северноатлантическия алианс няма да
Коментари Харесай

Захарова: Членството в НАТО няма да засили сигурността на Финландия и Швеция

Присъединяването на Финландия и Швеция към Северноатлантическия алианс няма да способства за подсилване на тяхната сигурност, тези страни ще се окажат „ на челните редици на НАТО “. Това се споделя в коментара на формалния представител на съветското външно министерство Мария Захарова, публикуван в петък, предава

" Членството в НАТО не е в положение да укрепи националната им сигурност. Те автоматизирано ще се окажат на фронтовата линия на НАТО ", означи дипломатът.

" Освен това участието в НАТО допуска на процедура отвод от част от суверенитета при създаването на решения в региона на защитата, а и във външната политика. Вярно е, че тази наклонност се обрисува доста преди актуалната обстановка, когато страните-членки на Европейския съюз, в това число неговите необвързани страни, последователно се трансформират в инструмент, който прилежно следва разрушителните насоки на Съединени американски щати и НАТО “, добави още Захарова.

Захарова акцентира, че изборът е на управляващите на Швеция и Финландия, само че те би трябвало да са наясно с следствията от присъединението за " двустранните връзки и европейската архитектура за сигурност като цяло, която в този момент е в положение на рецесия ".

„ В продължение на десетилетия външнополитическата линия на военна необвързаност обезпечава надеждно равнище на сигурност за Швеция и Финландия, служи като солидна основа за създаване на взаимноизгодно и равноправно съдействие сред нашите страни, подсилване на партньорства, в които ролята на военните факторът е редуциран до нула ", продължи тя.

" Потенциалното участие в НАТО надали ще помогне за подсилване на интернационалния авторитет на Швеция и Финландия, които в своята история бяха проводници на доста градивни, сплотяващи начинания. С влизането в Алианса, Стокхолм и Хелзинки ще изгубят тази опция. "

Дипломатът обърна внимание и на обстоятелството, че усилването на полемиката по съответния въпрос е предшествано през последните години от „ целенасочена акция на външни сили за привличане на Швеция и Финландия в Северноатлантическия блок “.

„ Не е загадка, че териториите на тези страни от дълго време са овладени от НАТО, организират се огромни военни учения. Защо Алиансът има потребност от това е разбираемо. Целта е да продължи натрупването на боен капацитет и географска агресия, да се сътвори още един фланг за заканите на Русия ", акцентира тя.

„ Защо нашите финландски и шведски съседи в Балтийския район би трябвало да се трансфорат в нова граница на борба сред блока на НАТО и Русия, не е ясно. Негативните последствия за мира и стабилността в Северна Европа са явни. "

Според Захарова управляващите на Финландия и Швеция би трябвало да са наясно, че вероятно влизане в Северноатлантическия алианс ще засегне връзките с Руската федерация и европейската сигурност.

" Изборът е на управляващите на Швеция и Финландия. Но те също би трябвало да схванат следствията от сходна стъпка за нашите двустранни връзки и европейската архитектура за сигурност като цяло, която в този момент е в положение на рецесия ", сподели тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР