Присъединяването към еврозоната изисква национално усилие. Това заяви президентът на

...
Присъединяването към еврозоната изисква национално усилие. Това заяви президентът на
Коментари Харесай

Станишев: С еврото влизаме в А отбора на ЕС

Присъединяването към еврозоната изисква национално изпитание. Това съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев на конференция "България в еврозоната. Икономическата логичност против митовете ".

Това е третото събитие от поредицата „ Европа още веднъж на път “, инициирано от президента на ПЕС.

Гост на форума е и министър председателят Бойко Борисов.

Форумът е проведен от Станишев и Ева Майдел, член на Екологичен потенциал и ръководител на Европейското интернационално придвижване.

Станишев предизвести, че има и друга визия за Европейски Съюз - Европа на две скорости и, в случай че в този момент изпуснем опцията да станем членове на еврозоната, може да се наложи да чакаме дълго. Винаги е по-добре да участваш във взимането на решения, в сравнение с да бъдеш техен реализатор, безапелационен е президентът на ПЕС.

С еврото влизаме в "А " тима на Европейски Съюз, посочи Сергей Станишев.

"По мястото на България в изменящия се Европейски съюз би трябвало да има консенсус. Ако не сме единни, няма по какъв начин да бъдем сполучливи. ", сподели при започване на изявлението си на форума Станишев.

„ С госпожа Ева Майдел споделяме през днешния ден отговорността за организирането и финансирането на това събитие от името на делегациите на българските социалисти и на сътрудниците от ЕНП в Екологичен потенциал. Решихме дружно да стартираме полемиката за присъединението на България към Еврозоната, тъй като считаме, че е настъпил моментът, че имаме исторически прозорец от благоприятни условия страната ни да се нарежда в ядрото на Европейски Съюз, изпълнявайки декларираното от министъра на финансите желание да кандидатства за ERM II през юни тази година.

Освен историческия прозорец от благоприятни условия, политиците имаме и шанса тази концепция – за присъединението към Еврозоната – да се употребява с необятна социална поддръжка у нас “, сподели при започване на словото си Станишев.

Той акцентира, че съгласно изследване на „ Сова харис “ към 77% от хората показват единодушие с изказванието, че България би трябвало да постави повече старания, с цел да се интегрира във всички основни формати на Европейски Съюз – Шенген, Еврозоната, в региона на защитата и сигурността, в опазването на външната граница. Около 52% споделят мнението, че влизането на България в Еврозоната би осигурило по-голяма непоклатимост и бистрота на българската банкова система, а 68% считат, че страната би трябвало да се нарежда в ядрото на Европейски Съюз.

„ Правителството – в лицето на финансовия министър – съобщи готовността на страната за кандидатстване в ERM II. Най-голямата опозиционна партия – Българска социалистическа партия – на своя финален конгрес гласоподава изрично в поддръжка на присъединението на България към Шенген и Еврозоната “, обърна внимание Станишев.

„ Еврозоната е интеграционното ядро на Европейски Съюз. Еврозоната ще бъде все по-интегрирана и там ще се вземат решенията, в това число за страни от Европейски Съюз, които не са членове “, уточни Станишев.

„ От нас през днешния ден зависи дали поколението, което се роди в годината на присъединението ни към Европейски Съюз – 2007 година, ще получи заплатите си евро като се включи на пазара на труда през 2025 година “, посочи Станишев.

Процесът по присъединение е дълъг – приблизително за другите страни от момента на влизането в ERM IIдо приемането на еврото лишава близо 10 години. Всяка наша колебливост ще отмества във времето позиционирането ни в ядрото на Европейски Съюз и ще прави по-несигурни орисите на децата ни.

Присъединяването към еврозоната ще докара до по-голяма непоклатимост и бистрота на банковата система, акцентира Станишев.

„ Ще се увеличи качеството на надзора върху банковия и небанков финансов бранш “, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР