Присъда за безвкусицата. Съдът реши изпълнителят на чалга версията на

...
Присъда за безвкусицата. Съдът реши изпълнителят на чалга версията на
Коментари Харесай

Присъда за безвкусицата: Авторът на чалга версията на „Моя страна, моя България“ ще плати 5 хил. лева за нанесени щети

Присъда за безвкусицата. Съдът реши изпълнителят на чалга версията на „ Моя страна, моя България “ да заплати обезщетение от 5000 лв. на наследника на Емил Димитров. Освен това той би трябвало да приключи нейното осъществяване онлайн.

Делото беше инициирано от Емил Димитров-син. Именно той е притежател на правата на емблематичната ария.

„ С решението си Окръжен съд – Плевен е признал за открито, че ответникът е нарушил авторското право на Емил Димитров – наследник, изразяващо се в неразрешено потребление, посредством основаване на преправка на песента „ Моя страна, моя България “, изпълнена и обществено публикувана посредством видеозапис под името „ Моя страна, моя Германия “, като осъжда причинителя да прекрати непозволеното осъществяване и разпространяване на преработката на песента “, се споделя в постановлението на съда в Плевен.

Кристофър Фараона  по този начин би трябвало да заплати сумата от 4 000 лв.

Това е обезщетение за породените му неимуществени вреди. Той трабвя да заплати спомагателни 1 000 лв. – обезщетение за имуществени вреди.

Решението може да бъде обжалвано пред Великотърновски апелативен съд, в двуседмичен период от връчването му на страните.

„ Ужасно прекарване “

„ Мой дълг е да защитя името на татко ми и любовта на милиони хора към България “, сподели той.

Припомняме, че казусът стана известен през август месец предходната година, когато се популяризира версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа.

Димитров – наследник акцентира, че делото, като се изключи че касае нарушаване на Закона за авторското право, преглежда доста по-голям честен въпрос. По думите му той е от публично значение, тъй като

„ тази ария е определяна от милиони българи за всекидневен химн на България “

Като „ извънредно прекарване “ дефинира Димитров – наследник първия път, когато чува публикуваната версия на песента.

„ Не поради самия жанр музика. Той има своята хубост. Ние сме балкански народ и тези ритми са ни в кръвта. Когато обаче искаш да направиш нещо, би трябвало да е красиво и да е твое “, добави Димитров – наследник.

Сумата от финансовия иск е в размер на 5000 лева Димитров – наследник сподели, че евентуално ще ги насочи към своя идея.

„ Помагам със стипендии на положителни студенти по авторско право да специализират в Залцбург. Поддържам и фондация „ Емил Димитров “, в която се стремя да цифровизирам неговото творчество и архивите “, посочи той.

Исковете по делото бяха четири

Първият е за непозволено потребление посредством неразрешено основаване на версия на песента „ Моя страна, моя България “. Вторият иск е да се прекрати това нарушаване като съдът да забрани потреблението по всевъзможен метод и осъществяването на песента „ Моя страна, моя България “ и на непозволената версия „ Моя страна, моя Германия “. Третата рекламация е за сметка на нарушителя да се популяризира диспозитива на правосъдното решение в медиите.

Източник: БГНЕС

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР