Присъда от 15 години затвор получи на втора инстанция възрастен

...
Присъда от 15 години затвор получи на втора инстанция възрастен
Коментари Харесай

Уморил се да се грижи за нея. Мъж, удушил болната си съпруга, ще лежи 15 години в затвора

Присъда от 15 години затвор получи на втора инстанция възрастен мъж, който умъртвил брачната половинка си, която се намирала в безпомощно положение.

Това оповестиха от прокуратурата.

“След митинг, импортиран от Окръжна прокуратура–Шумен, обвиняем за убийството на брачната половинка си, която се намирала в безпомощно положение, налагащо грижи, подкрепяне в дейностите на ежедневния живот и в приема на лекарствени средства, получи по-тежко наказване.

Варненският апелативен съд постанови наказване „ отнемане от независимост “ за период от 15 години, като по този начин промени присъда на Шуменския областен съд, с която 77-годишният обвиняем бил наказан на 12 години и 6 месеца „ отнемане от независимост “ при първичен непоколебим режим на изтърпяване ”, оповестяват от държавното обвиняване.

В края на ноември 2020 година брачната половинка на подсъдимия, с която били разграничени от известно време, получила инсулт и потърпевша тежко.
Това наложило полагането на ежедневни грижи във връзка с нея.
Във връзка с това П.С. бил помолен от синовете си да се грижи за тяхната майка, за което той се съгласил.

Тази задача затруднявала мъжа и скоро откакто поел грижите за обездвижената жена, той декларирал на синовете си, че не се оправя и не може повече да извършва тези задължения.

Било взето решение жената да бъде настанена в профилирано здравно заведение.

Непосредствено преди този момент да се случи, през нощта на 16 против 17 декември 2020 година, П.С. отишъл в стаята на своята брачна половинка и я удушил.
След това съобщил на съседка какво е направил.
Извикан бил екип на незабавна помощ, който установил гибелта на болната жена. Възрастният мъж бил арестуван и притеглен към наказателна отговорност за тежкото съзнателно закононарушение, което направил.

Делото се гледа за повторно пред Варненския апелативен съд.

При първото разглеждане на случая от Окръжен съд–Шумен било постановено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 15 години.

Последвали митинг от страна на прокуратурата с искане за по-голям размер на присъдата и тъжба от страна на подсъдимия. Съдебен състав от Апелативен съд–Варна върнал делото на първата инстанция за наново разглеждане.

През юли 2022 година Шуменският областен съд го разгледал за повторно и постановил наказване „ отнемане от независимост “ за период от 12 години и 6 месеца.

Предвид понижения размер на присъдата прокурорът по случая внесъл неотложен митинг с искане за по-тежка глоба.

В резултат на това се стигнало до второто явяване пред Апелативен съд–Варна и увеличение на наказването на 15 години „ отнемане от независимост “.
Въззивният съд одобри, че такова санкции удовлетворява критериите за правдивост.
Така ще се реализиран и задачите в Наказателния кодекс: деецът да осъзнае нуждата от съблюдаване на закона и етичните правила за държание, а глобата да влияе предупредително и възпитателно на другите членове на обществото.

Присъдата предстои на митинг и обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР