Природозащитници забелязали плаващия килим от синя треска, покриващ хиляди квадратни

...
Природозащитници забелязали плаващия килим от синя треска, покриващ хиляди квадратни
Коментари Харесай

Шок във Франция: Гигантски траулер изхвърли 100 000 мъртви риби край брега

Природозащитници забелязали плаващия килим от синя тресчица, покриващ хиляди квадратни метри след разлив от FV Margiris.

Холандският траулер FV Margiris, вторият по величина рибарски транспортен съд в света, е изхвърлил повече от 100 000 мъртви риби в Атлантическия океан край Франция.

Френският министър на морското дело Аник Жирарден дефинира като "шокиращи " фотосите на мъртвата риба, която образува плаващ килим, видян от природозащитници, и изиска от националния орган за наблюдаване на риболова да стартира следствие.

Европейският комисар по околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс също съобщи, че търси "изчерпателна информация и доказателства по случая ".

Разливът, станал в четвъртък рано сутринта, е породен от скъсване на мрежата на траулера, заяви групата на риболовния бранш Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA), която съставлява притежателя на кораба. В изказване групата назовава разлива "много рядко събитие ".

"В сходство със законодателството на Европейски Съюз, това е записано в корабния дневник и е докладвано на органите на страната, под чието знаме плава корабът - Литва ", се споделя в известието. Уточнява се, че мъртвата риба ще бъде извадена от квотата на кораба.

Френското поделение на акцията "Sea Shepherd " първо разгласява фотоси на разлива, на които се вижда, че повърхността на океана е покрита с компактен пласт от синя тресчица, подвид на треската, която се употребява за всеобщо произвеждане на рибни пръчици, рибно масло и брашно. Според организацията разливът е засегнал повече от 100 000 риби и е обхванал повърхност от към 3 000 кв. м.

Траулери като "Margiris " употребяват мрежи с дължина над един километър и преработват рибата в бордови заводи, процедура, остро подложена на критика от природозащитниците.

След митинги на деятели през 2012 година корабът "Margiris " е заставен да напусне австралийски води. Плавателният съд имаше квота за добиване на 18 000 тона риба от морето, само че беше неразрешен от тогавашния лейбъристки министър на околната среда Тони Бърк след публичен митинг.

Данните за трафика на marinetraffic.com в петък демонстрираха, че корабът, който е благосъстоятелност на холандската компания Parleviliet & Van der Plas и плава под флага на Литва, към момента е правил риболовни действия край френското крайбрежие.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР