Природозащитници са сезирали Европейската комисия за това, че България системно

...
Природозащитници са сезирали Европейската комисия за това, че България системно
Коментари Харесай

Екоорганизации сезират ЕК за неправомерно финансиране на държавната ТЕЦ

Природозащитници са сезирали Европейската комисия за това, че България редовно нарушава европейското законодателство и пазарните правила като подкрепя затъващата в задължения държавна Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Това оповестиха в четвъртък от " Грийнпийс България ", " За Земята " и интернационалната екологична правозащитна организация " Клайънт Ърт " (Client Earth). Те са внесли своята тъжба в Брюксел в четвъртък.

Конкретният мотив е нарастването на капитала на държавната въглищна централа с 597 млн. лева от притежателя на сдружението – " Български енергиен холдинг " (БЕХ), за сметка на дълг в същия размер за закупуване на парникови излъчвания за ТЕЦ-а. Това стана по решение на Народното събрание, без значение от заплахата против страната ни да стартира наказателна процедура за противозаконна държавна помощ.

" Повече от две години ставаме очевидци по какъв начин българското държавно управление натоварва данъкоплатците, с цел да избавя изпадналата в тежко финансово положение топлоелектроцентрала, освен това, без да желае никакви гаранции за нейното реформиране. Ние желаеме да знаем докога ще продължава по този начин и за какво не се признава, че Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " към този момент не дава отговор на логиката на пазара ", разяснява Меглена Антонова от " Грийнпийс България ".

" Правителството извинява тежкото финансово положение на централата с поскъпналите парникови излъчвания, нужни, с цел да продължи работа. Но комфортно пропусна да признае, че този разход отразява тежката световна цена, обвързвана с измененията в климата, която косвено се заплаща в здраве, пропукана продоволствена сигурност, загуба на биоразнообразие и засилени интернационалните спорове. Припомняме, че тецът се пробва да избяга и от отговорност за националното и районно замърсяване, което предизвиква, и здравната, екологична и обществена цена за работата си, както демонстрират модели, които публикувахме по-рано ", показва се в известието на организациите.

Те напомнят, че трупането на рекордни задължения на държавната централа продължава от години. " За 2018 година загубата беше от 332 млн. лв., което е двойно от тази през 2017 година, а за 2019 е 230 млн. лв., което значи, че " евтиният " ток, който централата създава, се дължи само на солидната държавна поддръжка ", означават природозащитниците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР