Природозащитници протестираха за трета поредна седмица в Сърбия срещу плановете

...
Природозащитници протестираха за трета поредна седмица в Сърбия срещу плановете
Коментари Харесай

Екологични протести блокираха Белград и други градове в Сърбия

Природозащитници стачкуваха за трета поредна седмица в Сърбия против проектите на ръководещите за развиване на мина за рандеман на литий.

Демонстрациите продължиха макар решението на държавното управление да отдръпна законови промени, които биха улеснили плана.

На 11 декември стачкуващите блокираха улици в няколко сръбски града. Тяхното искане е планът за основаване на мина за рандеман на литий в Западна Сърбия да бъде преустановен, а вложителят - международния колос в добива на метали Рио Тинто, да приключи работата си по него.

“Единственото ни искане е Рио Тинто да бъдат отстранени от Сърбия и да се одобри закон, който не разрешава добива на литий ”, сподели пред сръбското бюро на Радио Свободна Европа уредникът на митинга и водач на придвижването “Екологично въстание ” Александър Йованович.
 Протестиращи в Белград
По-рано през седмицата ръководещите в Сърбия, който би улеснил този и сходни планове в бъдеще. Поправките предвиждаха процедура за по-лесно отчуждаване на държавна земя. Правителството сподели, че ще ги ревизира и ще включи в разискванията представители на гражданското общество.

Проектът на Рио Тинто обаче към момента не е отдръпнат. Според природозащитници реализирането му ще докара до заличаване на земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия. Управляващите го пазят като показват, че ще сътвори стотици работни места и ще докара до растеж в стопанската система на Сърбия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР