САЩ, Европейският съюз (ЕС) и други страни призоваха за временно

...
САЩ, Европейският съюз (ЕС) и други страни призоваха за временно
Коментари Харесай

САЩ и ЕС призовават за 21 дни примирие в Ливан. Израел говори за сухопътна офанзива

Съединени американски щати , Европейският съюз (ЕС) и други страни приканиха за краткотрайно преустановяване на огъня в Ливан след ескалацията на сраженията сред Израел и Хизбула . Страните желаеха 21-дневна пауза в боевете " с цел да се обезпечи пространство за дипломация ".

Същевременно началникът на израелската войска Херци Халеви сподели, че въздушните удари в Ливан, ориентирани против Хизбула, могат да проправят път за " нахлуване във вражеска територия ". Пред свои подчинени Халеви сподели позволи опцията за допустима сухопътна атака.

Новината идва на фона на покачващо се напрежение в Близкия Изток. Израел и Хизбула, оповестена за терористична от Съединени американски щати, си от началото на войната в Газа. В началото на седмицата обаче Израел провежда най-мащабната си против страната от години. Хизбула. Това докара до опасения от пълномащабна война.

Съвместното изказване, в което се приканва за помирение, е подписано от Съединени американски щати, Австралия, Канада, Европейския съюз, Франция, Германия, Италия, Япония, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и Катар.

В него страните споделят, че военните дейности са " неприемливи " и съставляват " недопустим риск от по-широка районна ескалация ", която не е в интерес нито на народа на Израел, нито на Ливан.

Целта на съглашението е да се намали напрежението и да се разреши на жителите по границата да се върнат по домовете си в Израел и Ливан, както и да се остави време за разрешаване на спора по изкусен метод.

В сряда, по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също прикани за, наред с други международни водачи.

Ливанският министър председател Наджиб Микати сподели, че желае да напусне Ню Йорк със " съществено решение ", с което да " окаже напън върху Израел за реализиране на неотложно преустановяване на огъня на всички фронтове ".

От друга страна, израелският дипломат в Организация на обединените нации Дани Данон благодари за дипломатическите старания за попречване на ескалацията, само че добави, че Израел " ще употребява всички средства, с които разполага, в сходство с интернационалното право, с цел да реализира задачите си ". Той добави, че страната не желае пълномащабна война.

Израел споделя, че задачата му е да унищожи инфраструктурата, основана от Хизбула след последната война от 2006 година Заради това в понеделник Тел Авив стартира, при която до момента съгласно ливанските управляващи са починали над 600 души . Същевременно по данни на Организация на обединените нации от началото на седмицата десетки

Израел и Хизбула си разменят въздушни удари от началото на войната в Ивицата Газа. На 7 октомври Хамас, обявенa за терористична организация от Европейски Съюз и Съединени американски щати, атакува Израел. В отговор Израел

Хизбула споделя, че нападна Израел в поддръжка на палестинския си съдружник Хамас и няма да спре, до момента в който не огънят в Газа не бъде преустановен. И двете групировки са подкрепяни от Иран .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР