Природозащитната организация Гринпийс“ изпрати до правителствата на западните страни доклад

...
Природозащитната организация Гринпийс“ изпрати до правителствата на западните страни доклад
Коментари Харесай

Гринпийс: МААЕ е неспособна да изпълни ангажимента си в Запорожката АЕЦ

Природозащитната организация „ Гринпийс “ изпрати до държавните управления на западните страни отчет за сигурността на Запорожката АЕЦ, намираща се под контрола на съветските окупационни войски в Украйна, заяви радио „ Свобода ".

По данни на организацията, Международната организация за атомна сила (МААЕ) не може да реализира благонадежден надзор върху сигурността на Запорожката АЕЦ. На територията на централата има единствено четирима инспектори на МААЕ, на които окупаторите са наложили прекалено много ограничавания.

В документа се споделя още, че МААЕ е " неспособна да извърши условията на своя мандат ", само че организацията не е подготвена да признае това обществено. Констатираните от експертите на МААЕ нарушавания на правилата на сигурност в централата не биват разобличавани обществено.

От МААЕ отхвърлиха коментар по отчета на „ Гринпийс “, написа The Guardian. От организацията обаче акцентират, че нейните инспектори са в централата от септември 2022 година и че без тяхното присътствие " светът не би имал самостоятелен източник на информация за най-голямата атомна електроцентрала в Европа ".

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР