Природозащитна група Африкански паркове ще освободи 2000 носорога от ферма в Южна Африка

...
Опазваща група Африкански паркове планира да освободи 2000 южни бели
Коментари Харесай

Опазваща група Африкански паркове планира да освободи 2000 южни бели носорога в дивата природа, след като закупи най-големия частен носорог в света в плен операция за размножаване в Южна Африка.

Счита се, че гигантските животни, вторият по големина сухоземен бозайник, са подложени на изключителен натиск поради бракониерството.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Смята се, че са останали 18 000 южни бели носорога. Те са класифицирани като почти застрашен подвид.

Африканските паркове се надяват да „одивят“ животните през следващите 10 години.

Групата осигури спешно финансиране за закупуването на финансово затруднената ферма за носорози от 7800 хектара (19 000 акра), известна като Platinum Rhino, в северозападната провинция на Южна Африка, след като собственикът Джон Хюм я обяви за разпродажба през април.

Проектът на Африканските паркове бележи една от най-големите програми за възстановяване на дивата природа в целия континент, предприети за всеки вид.

Главният изпълнителен директор Питър Фърнхед каза, че първоначално не са имали намерение да притежават операция за развъждане на носорози в плен, но те "напълно признават моралния императив за намиране на решение за тези животни, така че те отново да могат да играят своята неразделна роля в напълно функциониращи екосистеми".

Организацията казва, че планира да пусне носорозите в сигурни, добре управлявани зони, за да ги защити от бракониерство, и ще работи с финансиране партньори, правителства и други природозащитни групи, за да гарантират, че това ще се случи.

Г-н Хюм е получил признание като природозащитник, но също така е изправен пред критики за защита на търговията с носорози рог. Той твърди, че търговията е била необходима, за да предпази носорозите си от бракониерство и да събере средства за поддържане на фермата.

Популацията на южните бели носорози се срина до рекордно ниво за всички времена. ниско от 30 до 40 животни през 30-те години на миналия век, но чрез ефективни мерки за опазване, броят им скочи до повече от 20 000 през 2012 г.

Има само двама оцелели членове на други подвидове, северен бял носорог - и двата женски и двата в Кения. Смята се, че бракониерството на рога на носорози е довело до тяхното почти изчезване.

Повечето от южните бели носорози се срещат в Южна Африка, Намибия, Зимбабве и Кения.

Международният съюз за опазване на природата казва, че даден вид е „почти застрашен“, когато се смята, че може да бъде уязвим в близко бъдеще.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР