Природонаучният музей с постоянна експозиция за биоразнообразието на Антарктида.За първи

...
Природонаучният музей с постоянна експозиция за биоразнообразието на Антарктида.За първи
Коментари Харесай

Откриват постоянна експозиция за Антарктида в Природонаучния музей

Природонаучният музей с непрекъсната експозиция за биоразнообразието на Антарктида.

За първи път Националният природонаучен музей при Българска академия на науките ще има непрекъсната експозиция, отдадена на биоразнообразието на Антарктида, включваща риби, птици, морски безгръбначни и някои типове водорасли и лишеи.

Освен значимата музейна стойност, част от екземплярите, събирани по време на проучванията на морето към българската антарктическа база на остров Ливингстън, имат и научна стойност - някои от типовете са доста редки, други пък са нови за науката.

Музейните експонати включват два екземпляра от неповторимата ледена риба, представител на единственото семейство гръбначни животни, в чиято кръв няма хемоглобин и е бяла на цвят. Освен нея във витрината са изложени и 5 типа нототениеви риби, които имат специфични гликопротеини в кръвта, играещи ролята на антифриз, които ги защищават от заледяване в ледените условия на Антарктида.

Посетителите ще имат опция да се срещнат и с забавния пингвин на Адели, необичаен посетител към Българската полярна база, както и с няколко типа морски безгръбначни и представители на локалната флора. Сред забавните мостри е гигантският антарктически червей, който доближава над метър на дължина. Последните проучвания потвърждават, че този тип синтезира цялостен набор от невротоксини, които му служат за това да оцелее и да не стане жертва на хищниците. Тези биологично дейни субстанции имат капацитет да се употребяват във фармацията и по-специално за лечение на някои извънредно тежки болести като " Алцхаймер " да вземем за пример.

Експозицията " Биоразнообразието на Антарктида " е направена под управлението на доцент Тихомир Стефанов от Музея и с дейното присъединяване на доцент Любомир Кендеров от СУ " Св. Кл. Охридски " и гл. помощник Боян Златков от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките.

Обновената витрина ще бъде открита на 1 декември от шефа на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и шефа на Природонаучния музей проф. Павел Стоев.

1 декември е и денят, в който всяка година интернационалната полярна общественост отбелязва Международния ден на Антарктида.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР