Природният газ в Европа поскъпва за четвърта поредна сесия на

...
Природният газ в Европа поскъпва за четвърта поредна сесия на
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпва за четвърти пореден ден на търговия

Природният газ в Европа нараства за четвърта поредна сесия на търговия вследствие на терзания, свързани с доставките на синьо гориво.

Ремонти на огромния терминал за полутечен газ Freeport LNG в Тексас, Съединени американски щати водят до понижаване на експортните потоци, като се чака работата по отстраняването на проблемите да продължи до април. А в Норвегия непланирано спиране понижава износа на тръбопроводен газ.

Украинските офанзиви с дронове против съветска енергийна инфраструктура също способстват за повишаването на природния газ в Европа, сходно на повишаването на петрола на международните пазари, защото тези удари по съветски рафинерии покачват " геополитическата температура ".

Към 13.00 часа българско време априлските газови фючърси на нидерландския хъб TTF нарастват с 5,2% към 28,45 евро за мегаватчас (MWh), като по-рано денем скочиха за малко с към 8% към 29,11 евро/MWh, преодолявайки равнището от 29,00 евро за пръв път от 6-и февруари 2024 година Това съставлява повишаване на синьото гориво в Европа за четвърти следващ ден на търговия - най-продължителния интервал на възходящо придвижване от края на януари насам.

Очакваната за извличане на вятърна сила под междинното равнище в Северозападна Европа и възходящото търсене на природен газ в Азия в допълнение ускориха паниките на пазара.

Европа обаче наближава последните седмици от отоплителния си сезон. Следващата седмица се чакат по-ниски от естествените температури в елементи от Северна Европа, преди да се покачат.

Въпреки продължаващото и през днешния ден повишаване на газа, би трябвало да се има поради, че то идва след ценови срив с над 30% при започване на годината, като на 23-ти февруари газовите TTF фючърси удариха ценово дъно към 22,32 евро за мегаватчас - най-ниско от април 2021 година

Наближаващия завършек на отоплителния сезон в Европа и разширяващата се роля на слънчевата сила, като и запасите в европейските газохранилища, които са запълнени на почти 59%, са все фактори, които могат да поограничат повишаването на синьото гориво.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР